Potravinová sebestačnosť


SEBAOBRANA

Potravinová sebestačnosť

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

Slovenská republika bola kedysi dlhodobo sebestačná v produkcii potravín vyrábaných z poľnohospodárskych surovín a produktov, ktoré boli u nás zväčša i dopestované. Ešte v bývalom politickom režime sme potraviny dokonca vyvážali aj do západnej Európy. To je však minulosť. Potravinová sebestačnosť Slovenska postupne zanikla a v súčasnosti musíme dovážať aj to, čoho sme mali kedysi dosť i na vývoz.

V roku 1989 v potravinárskom priemysle na Slovensku pracovalo až 65 049 zamestnancov. Podľa Zelenej správy v roku 2012 to však už bolo len 29 325 zamestnancov. Počas vyše dvoch desaťročí odišlo z rezortu potravinárstva asi 36 tisíc zamestnancov. Nie všetci odísť chceli. Väčšina z nich o prácu jednoducho prišla napriek svojmu vzdelaniu a skúsenostiam.

Pod zjavný úpadok agropotravinárskeho sektoru sa podpísala najmä privatizácia štátnych podnikov a príprava Slovenska na vstup do EÚ, keďže sme museli prispôsobiť národnú legislatívu európskej. Podniky, ktoré nespĺňali európske požiadavky, mali v rámci prechodného obdobia možnosť prispôsobiť sa novým podmienkam, to však v praxi znamenalo vyvolané investície, na ktoré mnohé podniky nemali, a ak neboli schopné rýchlo inovovať, museli ukončiť svoju činnosť. To znamenalo krach alebo v mnohých prípadoch pohltenie zahraničnými firmami. Takto u nás zanikla podstatná časť potravinárskych podnikov v sektore mäsospracujúceho a mliekarenského priemyslu. K úpadku potravinárstva prispel i nekontrolovaný nástup obchodných reťazcov na slovenský trh a vstúpenie Slovenska do EÚ, teda aj absolútne otvorenie sa nášho domáceho trhu.

Slovensko kedysi bolo významným producentom a exportérom cukru, sladu, jedlých rastlinných tukov a olejov, mliečnych výrobkov, mäsových výrobkov, spracovaného ovocia a zeleniny, piva, cukroviniek. Ak sme v minulosti mali desať naplno vyťažených vlastných cukrovarov, dnes sa cukrová repa rafinuje už len v dvoch a ich produkcia nedokáže pokryť požiadavky domáceho trhu. Teda cukor musíme dovážať. Takto je to takmer vo všetkých segmentoch, odkedy sme prešli takzvanou ekonomickou transformáciou. Tú však treba nazvať pravým menom – zničenie domácej produkcie v záujme zahraničných dovozcov. Vari každému je jasné, že sme v podstate spáchali ekonomické harakiri a pripravili sme o prácu desiatky tisíc našich vlastných občanov.

„Som presvedčená, že napriek všetkému sme vo výrobe potravín naozaj dobrí a stále ešte máme zázemie v pracovných silách s patričným vzdelaním, ktoré by mohli bez väčších problémov nastúpiť pracovať do potravinárskej výroby,“ hovorí riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová. „PKS rokuje s predstaviteľmi Zväzu obchodu a cestovného ruchu, aj s najvyššími predstaviteľmi obchodných sietí. Výsledkom takmer ročného úsilia je podpísanie spoločnej iniciatívy na podporu ekonomiky Slovenska. Pevne verím, že sa nám touto rámcovou dohodou podarí nielen zastaviť negatívny trend vývoja podielu slovenských potravín na pultoch obchodných sietí, ale postupne dosiahneme podiel domácich výrobkov bežný v iných štátoch EÚ.“