SLOVO O SLOVENSKU, SNN 2012_15


Hajster JozefJozef HAJSTER

Po famóznom víťazstve nastáva pre Smer ťažké obdobie plnenia sľubov. Predovšetkým treba zdôrazniť, že pre Slovensko je dobrou správou fakt, že máme vládu jednej strany. Pre Slovensko je to posun správnym smerom. Aj keď pre niektorých to znie neprijateľne a vláda jednej strany v nich vyvoláva reminiscencie na časy minulé.

Po samovražedných bojoch vo vnútri Radičovej pravicovej koalície to treba privítať a priať si, aby aj na pravej strane slovenského politického spektra vznikla jedna väčšia strana. Malo by to byť nielen zárukou určitého upokojenia, ale aj stability na politickej scéne.

Na Slovensku je vláda jednej strany ponovembrovým precedensom; vo vyspelom demokratickom svete je to častý jav. Tam, kde to tak nie je, existujú politické turbulencie a krušné časy, vrátane bratovražedných bojov, podobné tým našim spred pár týždňov. Hoci zaznievali zlomyseľné narážky na vládu jednej strany z čias socializmu, nemožno to brať inak ako s úsmevom, pretože to boli len zúfalé výkriky odporcov Roberta Fica a Smeru. Zásadný rozdiel je predsa v tom, že teraz na Slovensku už dvadsaťdva rokov žijeme v pluralitnej demokracii. A tá, ako sa ukázalo už pri schvaľovaní navýšenia dočasného eurovalu a následnom páde Radičovej koalície, fungovala vcelku dobre. Nasledujúce obdobie plné škandálov aj napriek mnohým problémom tento záver potvrdilo. Vrátane parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnili bez rušivých momentov.

Novú vládu čakajú neľahké časy a aj nepopulárne opatrenia. S tým nemá Smer zatiaľ veľké skúsenosti, pretože počas fungovania tej prvej sa im po prepuknutí finančnej a hospodárskej krízy v roku 2008 stačil do istej miery vyhnúť. Vláda jednej strany nebude pochopiteľne prechádzkou ružovou záhradou. Jej úspech či neúspech bude závisieť len od toho, ako sa ich zmocní. Zatiaľ si aj napriek ťažkým časom môžeme zachovať optimistickú náladu. A veriť, že Robert Fico a Smer nesklamú.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.