Spod spravodajského pera 45/2012

Od našich matičných prispievateľov z celého Slovenska

■ Festival vo Vidinej
Pod záštitou BBSK zorganizovalo Novohradské osvetové stredisko v Lučenci spolu s MO MS vo Vidinej a Obcou Vidiná podujatie pod názvom Festival hudobného folklóru. V regionálnej súťažnej prehliadke sa predstavili divákom sólisti speváci i duá, inštrumentalisti, spevácke skupiny a ľudového hudby. A keďže tvorcovia majú v organizovaní podobných podujatí už svoju tradíciu a dobré meno, zaplnil sa Kultúrny dom vo Vidinej do posledného miestečka. Poslaním tejto súťažnej prehliadky hudobného folklóru je aktivizovať hudobné zložky folklórnych kolektívov i jednotlivcov k samostatným výstupom, k vyhľadávaniu a interpretácii folklórneho materiálu, objavovať nové talenty a dať priestor na ich verejnú prezentáciu. Súťažilo sa v štyroch kategóriách: speváci sólisti, inštrumentalisti, spevácke skupiny a ľudové hudby. Keď sa po vystúpení všetkých súťažiacich odobrala porota rozhodnúť o výsledkoch, všetkým prítomným sa už nesúťažne predstavila domáca folklórna skupina Škorec, ktorá pôsobí pri Miestnom odbore Matice slovenskej vo Vidinej. Odborná porota udeľovala umiestnenie v bronzovom, striebornom a zlatom pásme. Ocenenie v zlatom pásme s postupom na krajskú súťaž získali dve ľudové hudby, dve spevácke skupiny a po jednom z inštrumentalistov a sólistov. Po záverečných slovách predsedu poroty Attilu Agócsa, vyhlásení výsledkov a odovzdaní cien súťažiacim pani Mária Ambóšová, riaditeľka Novohradského osvetového strediska v Lučenci, odovzdala vedúcemu FS Škorec pánovi Jozefovi Kucejovi ocenenie Národného osvetového centra pri príležitosti 20. výročia vzniku súboru a poďakovanie za jeho aktívnu činnosť. Zároveň pani riaditeľka NOC popriala ešte veľa úspechov v ďalšej činnosti a všetkým prítomným sa poďakovala za účasť a podporu podujatia. Po pútavom zážitku, sa rozchádzali diváci len pomaly. Gratulácie, priania úspechu postupujúcim, úsmevy, podania rúk a srdečné objatia, tak sa končilo jedno skvelé podujatie, za ktoré patrí organizátorom veľká vďaka.
Alena REZKOVÁ

■ Matičné Turany
20. októbra sa vo veľkej sále turianskeho Kultúrneho centra uskutočnila prehliadka folklórnych a speváckych súborov pod názvom Matičné Turany. Podujatie zorganizoval Miestny odbor Matice slovenskej Turany v spolupráci s Obcou Turany a s finančným prispením Matice slovenskej Martin. Takmer stovka účinkujúcich ponúkla divákom celé priehrštie prekrásnych piesní a tancov z Turca i z ostatných regiónov Slovenska. Okrem domácich súborov: detského folklórneho súboru Turianček, ženskej speváckej skupiny Turianka a folklórneho súboru Kriváň sa na prehliadke predstavili aj členky speváckej skupiny Lúč Záturčianka z Martina a komorný spevácky súbor Briezka z Turčianskych Kľačian. Aj keď najmladších účinkujúcich od tých najstarších delilo niekoľko generácií, všetkým sú folklór a ľudová pieseň rovnako blízke. A to je zárukou toho, že s aktivitami podobného druhu sa budeme môcť stretávať aj v budúcnos
Ľubomír Liskaj
.
■ Štvrtý ročník splavu Hrona
Koncom októbra sa uskutočnila v Levoči spomienka na vedúcu osobnosť generácie udávajúcej smer národného povedomia v 19. storočí – Ľudovíta Štúra, pri príležitosti 197. výročia jeho narodenia. Pri jeho pomníku sa už po siedmykrát stretli matičiari z Levoče, Spišskej Novej Vsi a Popradu, ako aj miestne školy a Levočania, aby si položením kytíc s trikolórami uctili jeho svetlú pamiatku. Každý rok pod taktovkou Igora Gregu znejú hymnické piesne v podaní speváckeho zboru Juventus pedagogica pri Strednej pedagogickej školy v Levoči. Réžiu spomienkového stretnutia mala tohto roku v rukách spišskonovoveská Matica, pretože je cťou pre matičiarov vzdávať úctu historickým dejom na tomto mieste. Zakaždým sa pri pomníku vystrie-dajú jednotlivé podtatranské Matice. K oslavám sa pripojil aj viceprimátor Levoče Ľubomír Vira. Matičiari a študenti pedagogickej školy sa uberali peši v záplave jesenného zlata na pamätný Kohlwald. Zarovno s nimi prešla túto cestu už možno po stý raz pani učiteľka Margita Antašová, ktorá nosí toto miesto priamo vo svojom srdci. Tentoraz sa nám naskytol pohľad na múry, ktoré pohostinne pojali štúrovských mladoňov počas ich štúdií na levočskom lýceu v rokoch 1844 - 1848. Vďaka predstaviteľom mesta priestor bol vyčistený a tak sme uvideli, čo z nich ešte ostalo. Jolana Prochotská predniesla chválu K lipe z pera Ľudovíta Štúra a pani učiteľka Antašová rozvinula pred našimi očami deje štúrovských študentov, ktorým Kohlwald ponúkal priestor pre duchovné, kultúrne a literárne zrenie. Tohtoročný výstup na Kohlwald popri vzopätí vlasteneckého citu pri spevoch a výpovednom svedectve pani Antašovej odhalil aj korene našej duchovnej biedy a to koľko sme dlžní našej mladej generácii, ktorej bez historickej pamäti hrozí vykorenenie. Aj toto posolstvo zaznelo na Kohlwalde toho krásneho zlatistého jesenného Štúrovho dňa. Obnovme ruiny tohto jedinečného miesta našich dejín a prekonajme nezáujem v našich dušiach!
Ľudmila Hrehorčáková



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.