Z najsevernejších vinohradov vzíde i ľadové víno a sekt

V najsevernejších vinohradoch na Slovensku ležiacich pri obci Brekov v okrese Humenné, sa tohtoročné vinobranie postupne blížu k svojmu záveru. Miestni vinohradníci tam budú najbližšie oberať ako poslednú odrodu Cabernet Sauvignon, z ktorej plánujú vyrobiť ľadové víno.Na snímke vinohradník Peter Mihaľko kontroluje kvalitu ľadového vína. Foto: TASR/Roman Hanc

Brekov 30. októbra (TASR) - V najsevernejších vinohradoch na Slovensku ležiacich pri obci Brekov v okrese Humenné sa tohtoročné vinobranie postupne blíži k svojmu záveru. Pestovatelia hrozna tam budú najbližšie oberať ako poslednú odrodu Cabernet Sauvignon, z ktorej plánujú vyrobiť ľadové víno.

Tohtoročné počasie, ktoré bolo na Zemplíne typické počas leta striedaním daždivých, horúcich, no ich chladných dní, malo nepriaznivé dopady aj na úrodu hrozna pod Brekovským hradom.

"Tento rok bol veľmi zložitý v súvislosti s ošetrovaním viniča. Zápasili sme tu hlavne s múčnatkou, ktorá sa šírila aj po iných plodinách, nielen po hrozne," priblížil pre TASR brekovský vinohradník Peter Mihaľko. Výpadok produkcie v porovnaní so štandardným rokom vyčíslil na 50 %.

Spomínané ochorenie postihlo podľa jeho slov hlavne odrodu Frankovka. Biele odrody však dopadli dobre. Aj z tohtoročnej úrody v chotári Brekova by teda mali vzísť kvalitné vína, hoci sa hrozna urodilo menej ako po minulé roky.

Fotogaléria z brekovských viníc

K tým kvalitnejším by sa malo zaradiť aj plánované ľadové víno. "Hrozno síce v tomto roku nebolo nejako v mimoriadnej kondícii, ale strapce Cabernetu, ktoré sa ešte stále nachádzajú vo vinici, sú na tom dobre," poznamenal Mihaľko, podľa ktorého bude táto odroda ponechaná v nasledujúcich dňoch napospas nízkym teplotám.

"Zber by sa mal robiť ideálne pri mraze mínus päť stupňov. Vymrazením sa zníži podiel vody v bobuľke a zvýši sa podiel cukru. Preto je potom ľadové víno tak prírodne sladké," vysvetlil vinohradník.

Ako ďalej uviedol, z brekovského vinohradníctva vzišla pred časom jedna novinka. "Po prvýkrát sme vlani pripravili z odrody Chardonnay, sekt - šumivé víno vyrobené štandardnou klasickou metódou, to znamená kvasením a zretím priamo vo fľaši."

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.