Ročne zjeme asi 34 kíl cukru, jeho obmedzenie zníži riziko cukrovky

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/František Iván

Bratislava 16. novembra (TASR) - Slovák spotrebuje ročne v priemere vyše 34 kíl cukru. Odborníci pritom varujú, že práve nadmerná konzumácia cukru sa podpisuje pod vznik obezity a diabetu. Jeho rastúca spotreba však nie je iba problémom Slovenska. Celosvetovo v posledných 50 rokoch vzrástla o 50 percent a za posledných 100 rokov 20-násobne, priblížil prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti docent Emil Martinka.

Stolový cukor (sacharóza) patrí medzi sacharidy. Je to „potravina“ využívaná ako sladidlo, ktorá však obsahuje iba kalórie. Nedodáva organizmu žiadne živiny ani vitamíny a zvyšuje riziko viacerých civilizačných ochorení. Podľa odporúčaní WHO by denná dávka cukru nemala presiahnuť päť percent z celkového odporúčaného príjmu energie. Diabetológovia upozorňujú, že mnohým prípadom cukrovky by sa dalo zabrániť zdravším životným štýlom. Dôležité je minimalizovať príjem stolového cukru a nahradiť priemyselné potraviny s pridaným cukrom ovocím a zeleninou a sladené nápoje čistou vodou.

Pridaný cukor sa nachádza vo väčšine priemyselne vyrábaných potravinách, v sladených nápojoch či džúsoch. Ich denná konzumácia sa preto v rámci zdravého životného štýlu neodporúča. Ako však upozorňuje diabetologička Viera Doničová, sacharidy sú aj v potravinách, ktoré nemajú sladkú chuť. Ide napríklad o prílohy ako zemiaky, ryža a cestoviny. Veľkú dávku cukru dostane človek aj pri pití alkoholu. Napríklad v jednom pive je päť až sedem kociek cukru, priblížila Doničová.

Cukor v strave možno obmedziť napríklad pitím čistej vody namiesto ovocných džúsov a sladených bublinkových nápojov, neprisládzaním kávy či čaju. Každý deň by mal človek zjesť aspoň tri porcie zeleniny a tri kusy ovocia. Odporúča sa jesť chudé biele mäso, ryby a morské plody namiesto červeného mäsa, údenín a priemyselne spracovaných mäsových výrobkov, ktoré takmer všetky obsahujú pridaný cukor. Namiesto čokoládovej nátierky či džemu je zase lepšie arašidové maslo. Biely chlieb treba vymeniť za celozrnný, rovnako sú vhodnejšie celozrnné cestoviny namiesto bielych a hnedá ryža namiesto bielej.

Predstava, že hnedý trstinový cukor je zdravší ako biely, je podľa diabetológov mylná. Nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom škodí organizmu, upozorňujú. Častým omylom je aj domnienka, že v "light" výrobkoch nie je cukor. Ak je na obale vyobrazené, že produkt obsahuje napríklad len 0,1 percento tuku, zrejme bude jeho úbytok zastúpený pridaním nadmerného množstva cukru, neraz s ešte väčším počtom kalórií, ako by bol pri pôvodnom zložení. Sladké výrobky, ktoré výrobca deklaruje ako výrobky bez cukru, sú zase väčšinou plné umelých sladidiel a pridaného tuku pre lepšiu chuť.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.