Spotreba mäsa v SR v roku 2015 klesla, zvýšila sa spotreba ovocia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bratislava 4. augusta (TASR) - Spotreba mäsa v SR v roku 2015 medziročne klesla v hodnote na kosti o 2,2 kilogramu (kg). Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v tzv. zelenej správe za uplynulý rok.

"Trend poklesu spotreby hovädzieho mäsa pokračoval, jeho spotreba klesla o 0,1 kg na 4,1 kg na osobu, čo je negatívne vzhľadom na odporúčané dávky potravín (ODP), keďže jeho spotreba je dlhodobo nízka a hlboko pod hodnotou ODP. Klesla aj spotreba hydiny o 0,4 kg na 14,1 kg. Naopak vzrástla spotreba bravčového mäsa o 2,6 kg na 30,6 kg na osobu," spresnil agrorezort.

Pozitívnym trendom je podľa správy nárast spotreby ovocia o 3,4 kg, zemiakov o 1,8 kg, obilnín v hodnote múky o 1,2 kg, mlieka a mliečnych výrobkov o 0,8 kg, rýb o 0,2 kg a strukovín o 0,2 kg. "Naopak, negatívnym javom je pokles spotreby zeleniny o 7,2 kg. Spotreba tukov klesla o 0,3 kg," doplnilo MPRV.

"Podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR nadmerná spotreba vyššia ako sú odporúčané výživové dávky potravín bola zistená len pri bravčovom mäse, kde spotreba prevyšuje ODP o 37,8 %. Nedostatočná spotreba, v dôsledku nižšej konzumácie ako sú odporúčané výživové dávky potravín, bola hlavne u hovädzieho mäsa (nižšia o 76,4 %), ale aj strukovín, ovocia a zeleniny," uviedlo v správe ministerstvo pôdohospodárstva.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR