Burčiak je potrebné kupovať priamo u vinohradníkov a vinárov

Foto: TASR - Michal Svítok

Bratislava 19. septembra (TASR) - Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS), ktorý je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), odporúča burčiak kupovať priamo u vinohradníkov a vinárov. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

"Spotrebitelia by si mali uvedomiť, že ak má niekto za domom vysadený jeden riadok viniča, ako môže predávať 'domáci' burčiak celú sezónu?," povedala výkonná riaditeľka ZVVS Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Burčiak sa môže vyrábať iba zo slovenského hrozna a je povolené ho predávať od 15. augusta. V súčasnosti je burčiaková sezóna v plnom prúde najmä z odrody Iršai Oliver, ktorá dosahuje optimálnu cukornatosť okolo 17 stupňov NM (normalizovaného muštomeru, pozn. TASR). Zároveň má aj výborné kyselinky okolo päť až sedem gramov na liter, čo dotvára harmonickú chuť a nie je to iba sladká voda.

"Správny burčiak má mať svetlú mliečnu farbu - svetložltú, vôňu po čerstvom hrozne, čistú. Nesmie byť hnedý a voňať iba po kvasniciach. Neodporúčame ho kupovať pri ceste, radšej si zájdite ku svojmu vinárovi," zdôraznila Kaňuchová Pátková.

Burčiak na teple veľmi rýchlo prekvasí, ak sa tak nestane, musí byť stabilizovaný, najpravdepodobnejšie kyselinou citrónovou. Tá sa často spolu s kvasnicami používa práve na falšovanie burčiaku.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár