Najštipľavejšie papričky na svete môžete ochutnať v Nitre

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Nitra 5. októbra (TASR) – Farby a plody jesene predstavila Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre návštevníkom výstavy, ktorá sa dnes končí v priestoroch Botanickej záhrady SPU. Okrem 48 odrôd paprík a 18 menej známych odrôd paradajok mohli obdivovať aj rôzne zaujímavé a u nás netradičné plody, medzi nimi aj plody z rodu Lagenaria (fľaškovce). Tie sa v Afrike využívajú aj ako nádoby na vodu.

Lákadlom pre návštevníkov bola najštipľavejšia paprička dopestovaná na Slovensku, ktorú vypestovali na nitrianskej SPU. "Chilli paprička Carolina Reaper zatiaľ nie je voľne dostupná na trhu, jej semená špeciálne objednávame. Odvážlivci mohli na výstave túto papriku aj ochutnať," informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová. Hybridná čili paprička pochádza z Južnej Karolíny, v roku 2013 bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najpálivejšia paprička na svete. Obsah kapsaicínu v nej môže dosiahnuť až 2.200.000 bodov na Scovilleho stupnici. Pre porovnanie, známe štipľavé papričky habanero dosahujú pálivosť 300.000 bodov.

Botanická záhrada je vedecko-pedagogickým pracoviskom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre s celouniverzitnou pôsobnosťou. Založená bola 1. januára 1982 a plní tri hlavné úlohy botanických záhrad, didaktickú, vedeckovýskumnú a kultúrno–výchovnú. V jej zbierkach sú okrem tropických a subtropických druhov zastúpené rastliny mierneho pásma, domácej flóry, okrasnej zelene a úžitkových rastlín. Vo vedeckej oblasti sa zameriava na štúdium biológie ohrozených druhov rastlín Slovenska.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár