Vtáčia chrípka ničí francúzskych producentov lahôdky foie gras

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nogaro 21. januára (TASR) - Približne 300 producentov známej francúzskej lahôdky foie gras na juhozápade Francúzska má hlavy v smútku. Túto oblasť totiž v priebehu jedného roka zasiahla už druhá vlna vtáčej chrípky. Farmári tak museli zlikvidovať obrovské množstvo hydiny. Ich straty sa šplhajú k stámiliónom eur.

Departement Gers, kam patrí aj mestečko Nogaro, epidémia postihla najtvrdšie. Keď sa tu vtáčia chrípka objavila prvýkrát pred rokom, náklady farmárov na produkciu foie gras, delikatesy z husacej alebo kačacej pečene, vyleteli nahor o 25 %. To spôsobilo nárast maloobchodných cien známej lahôdky o 10 %.

A teraz pôjdu opäť hore. Navyše, farmári stále nemôžu začať s obnovou chovu, boja sa preto o svoju budúcnosť.

Minister poľnohospodárstva Stéphane Le Foll sa minulý týždeň pokúšal upokojiť chovateľov hydiny v Nogaro. Ubezpečoval ich, že dostanú náhradu za všetky škody. Ale farmári nemajú kompenzácie ani za vlaňajšiu epidémiu, zvlášť na peniaze z Európskej únie (EÚ) stále čakajú.

Francúzsko je najväčším producentom hydiny v EÚ. Tamojšie úrady do 19. januára zaregistrovali 152 prípadov vypuknutia vtáčej chrípky typu H5N8, z toho 72 v regióne Gers.

Patogénny vírus typu H5N8 sa začal šíriť Európou koncom minulého roka. Už viac ako 20 štátov zaznamenalo výskyt tohto vírusu. A pretože sa ho stále nepodarilo dostať pod kontrolu, nedá sa ani odhadnúť, kedy epidémia skončí a farmári budú môcť začať s obnovou chovu.

Vlaňajšie prísne opatrenia, od likvidácie hydiny, cez dezinfekciu fariem a náklady na stavbu striech, ktoré mali ochrániť hydinu od kontaktu s nakazenými divými vtákmi, najčastejšími zdrojmi vírusu, prinútili chovateľov, aby si vzali úvery. Nová epidémia tak môže dostať nejedného chovateľa na kolená.

Len tento týždeň do stredy 18. januára bolo na farmách v regióne zlikvidovaných 600.000 kačiek a ďalších 920.000 čaká podobný osud. Straty farmárov sa odhadujú na 120 miliónov eur.

Pierre Peres, jeden z producentov foie gras, musel koncom minulého roka zabiť 20.000 kusov hydiny pre výskyt vírusu H5N8. A to aj napriek tomu, že investoval až 60.000 eur do preventívnych opatrení. "Môj syn, ktorý mal prevziať farmu, teraz uvažuje o tom, že bude robiť niečo iné," skonštatoval. "Jeden úder je ešte v poriadku, ale po dvoch začnete pochybovať," dodal.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.