Štúdio Divadla Andreja Bagara čaká rekonštrukia

Na snímke budova Divadla Andreja Bagara. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Nitra 28. februára (TASR) – Štúdio Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre prejde rekonštrukciou a modernizáciou. V rámci pripravovaných úprav sa má obnoviť jeho variabilita, zlepšiť technické vybavenie a viac pohodlia pri sledovaní inscenácií dostanú aj diváci.

V budove DAB sa nachádzajú dve scény. Veľká sála s kapacitu 577 miest a Štúdio, ktoré bolo projektované ako experimentálne s kapacitou 150 divákov, bolo určené na menej masové a komornejšie predstavenia. V minulosti bolo multifunkčné a vďaka svojej variabilite sa využívalo nielen na uvádzanie divadelných hier, ale aj na nahrávanie rôznych televíznych programov.

Ako pripomenul riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy, tvorili sa tu inscenácie, ktoré umožňovali stieranie hraníc medzi obecenstvom a hercami, ponúkali iné pohľady a prispievali k väčšej interaktivite divákov s účinkujúcimi. „Pretože však celá dispozícia štúdia bola závislá na technickom zariadení, ktoré sa časom opotrebovalo a neskôr zostalo nefunkčné, predchádzajúce vedenie sa rozhodlo využívať Štúdio len ako rovnú plochu. Neskôr tam bola nainštalovaná tribúna pre divákov a vznikol klasický priestor, rozdelený na javisko a hľadisko,“ vysvetlil Dóczy.

Rekonštrukčné práce v Štúdiu budú zahŕňať predovšetkým obnovenie jeho variability, modernizáciu svetiel i nový systém intercomu. Dôležitou súčasťou projektu je aj výmena súčasných stoličiek za nové a pohodlnejšie. „Ide hlavne o diváka, aby dostal nové pohľady na inscenácie a nový zážitok. A, samozrejme, myslíme aj na jeho pohodlie, vďaka ktorému bude mať komplexnú pohodu pri vnímaní umeleckého zážitku,“ povedal Dóczy. Verejné obstarávania na dodávateľov aj samotné práce sú naplánované tak, aby zmodernizované Štúdio DAB bolo k dispozícii už počas budúcej divadelnej sezóny.

Po ukončení prác, získa opäť svoju variabilitu. Opraví sa tu 235 posuvných javiskových stolov, vďaka ktorým bude možné meniť dispozíciu hľadiska i javiska. „V rámci rekonštrukcie sa urobí nová výdreva horných častí stolov a obnoví sa ich funkčnosť. V každom z týchto stolov je elektromotor, ktorý sa musí sprevádzkovať a celé to bude riadené počítačom. Tribúna zo Štúdia pôjde von a zasa sa bude dať hrať v celom priestore,“ uviedol Koordinátor úseku umelecko-technickej a technickej prevádzky DAB Ján Surovka.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár