Vinohradníci z Mojmíroviec očakávajú veľmi dobrý vinársky ročník

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Mojmírovce 30. septembra (TASR) – Veľmi dobrý ročník, ktorý prinesie pekné ročníkové vína, očakávajú vinohradníci z Poľnohospodárskeho družstva (PD) Mojmírovce. „Množstvo aromatických látok je vysoké až veľmi vysoké, hrozno je vyzreté, tvoria sa cukry, kyselín je primerane, môže to byť veľmi dobrý ročník,“ zhodnotil tohtoročnú sezónu vedúci špeciálnej rastlinnej výroby Miroslav Belan.

Zber hrozna sa vo vinohradoch v Mojmírovciach v okrese Nitra začal začiatkom septembra, pozberaná je zhruba tretina plochy. Na zbere sa denne podieľa 60 ľudí. „Pozberali sme najmä skoršie odrody, ako sú Müller Thurgau, Sauvignon, Chardonnay či Svätovavrinecké. Zdravotný stav pozberaného hrozna je veľmi dobrý,“ povedal Belan. Cukornatosť sa pohybuje od 18 do 23 stupňov v závislosti od odrody.

Úrody sú v porovnaní s dlhodobým priemerom nižšie o 15 až 17 percent, dosahujú 6,5 tony z hektára. Mojmírovské vinohrady síce obišli jarné mrazy, škody však spôsobili nízke zimné teploty, ktoré klesali pod mínus 15 stupňov Celzia. „Zimné mrazy poškodili citlivejšie odrody, pomerne veľký výpadok sme mali u odrody Müller Thurgau,“ tvrdí Belan. Pod výpadok úrody sa podpísalo aj dlhotrvajúce sucho v období, keď by mal vinič nalievať bobuľky hrozna a tvoriť úrodu.

PD Mojmírovce spracováva približne tretinu svojej úrody, zvyšok smeruje slovenským spracovateľom hrozna. Z celkovej výmery 122 hektárov rodiacich vinohradov mojmírovskí vinohradníci od roku 1989 obnovili 71 hektárov. „Odrodové zloženie sa mení podľa módy, ktorú určujú vinári a spotrebitelia. Vinár však musí vidieť perspektívne časovo dopredu, pretože vinič je plodina, ktorá je vysadená na 40 rokov,“ povedal Belan. PD Mojmírovce rozšírilo výsadbu odrôd Rulandské šedé, Tramín, Chardnonnay, pribudli aj slovenské novošľachtence Milia, Noria, Nitria či Dunaj.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.