Nová ochrana osobných údajov sa týka aj realitných kancelárií

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Bratislava 13. decembra (TASR) - Od mája 2018 bude platiť európske nariadenie o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, známe ako GDPR. Uplatňovať by sa mal odvtedy aj nový slovenský zákon o ochrane osobných údajov.

Týka sa to aj realitných kancelárií, ktoré pracujú s osobnými údajmi klientov napríklad pri príprave kúpno-predajnej zmluvy. Podľa prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Jána Palenčára je GDPR spresnením a sprísnením podmienok práce s osobnými údajmi.

"NARKS sa tým zaoberá a pripravuje odporúčania pre svojich členov. Máme niekoľko právnických kancelárií, ktoré sa špecializujú na GDRP a budú poskytovať poradenstvo," avizoval Palenčár.

Novým zákonom o ochrane osobných údajov sa zruší v súčasnosti platný zákon. Na Slovensku bude platná všeobecná úprava ochrany osobných údajov podľa GDPR, ako aj nový zákon o ochrane osobných údajov.

"Nový zákon o ochrane osobných údajov v druhej časti upravuje všeobecnú ochranu osobných údajov v rámci činnosti prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa, ktorá nespadá pod právo Európskej únie, keďže GDPR upravuje len spracovateľské operácie v rámci činnosti prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa, ktoré spadajú pod právo EU," konštatoval pre TASR Úrad na ochranu osobných údajov SR.

Je potrebné zosúladiť sa s oboma právnymi úpravami, zdôraznil úrad, ktorý v poslednom období neevidoval podnet v súvislosti s porušením ochrany osobných údajov zo strany realitnej kancelárie.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár