Hygienici kontrolovali reštaurácie, ktoré podávajú tatarák

Ilustračná snímka. Foto: TASR/S. Písecký

Bratislava 13. decembra (TASR) - Hygienici kontrolovali, ako reštaurácie dodržiavajú nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov, ktoré platia od júna. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR kontroly dopadli dobre a dve zákonné povinnosti nesplnilo iba minimum zariadení. Celkovo skontrolovali 1121 prevádzok.

"Nesplnenie povinností vyplývajúcich z nových pravidiel pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách sme zistili len v ojedinelých prípadoch,"
povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Reštaurácie kontrolovali v októbri a novembri.

Prvou podmienkou je, aby reštaurácie oznámili regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, že podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa. Zatiaľ tak ku koncu novembra urobilo 340 reštaurácií, najviac v Bratislavskom (80), Žilinskom (69) a Banskobystrickom kraji (57). Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: "Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné ženy, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou".

"Z celkového počtu 1121 skontrolovaných reštaurácií sa zistilo nesplnenie oznamovacej povinnosti v prípade podávania tatárskeho bifteku v 36 prevádzkach, čo predstavuje iba 3,2 percenta z celkového kontrolovaného počtu a upozornenie na zdravotné riziká chýbalo na jedálnych lístkoch v 32 prevádzkach, čo predstavuje 2,8 percenta zo skontrolovaných reštaurácií,"
priblížil Mikas. Nedostatky sa najčastejšie zaznamenali v Trnavskom (10 prevádzok), Trenčianskom (8) a Žilinskom kraji (6).

"Tataráky" sa môžu v reštauráciách bez hrozby pokút podávať od júna tohto roku. Do platnosti vtedy vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. "Tatarák" možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením či závodné stravovacie prevádzky. Pri predaji treba splniť spomínané dve pravidlá. Regulatívam podlieha aj príprava bifteku. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé.

Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide. Sous vide je metóda varenia pri konštantne nízkej teplote, potraviny sú vtedy zabalené vo vákuových vreckách. Steaky možno podávať i upravené na nižšej teplote.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár