České úrady otvárajú dvere biznisu s jedlým hmyzom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Praha 12. marca (TASR) - K trendu chovu hmyzu pre gastronómiu sa môžu bez obáv z právneho tápania pridať už aj Česi. Ministerstvo pôdohospodárstva vydalo príručku, ktorá určuje pravidlá pre jeho chov ako potraviny na ľudskú konzumáciu.

Ako sa postaviť k hmyzu, ktorý už nie je len tradičnou potravinou tretích krajín, nebolo jasné nielen podľa českých zákonov. Začiatkom tohto roka ho pridalo na zoznam potravín nariadenie Európskej únie a české ministerstvo pôdohospodárstva reagovalo v marci vydaním pravidiel na chov a spracovanie hmyzu.

"Ministerstvo pôdohospodárstva zaznamenalo rastúci záujem o chov a spracovanie hmyzu, rozhodlo sa teda vypracovať dokument, ktorý by záujemcom o uvedenie hmyzu ako potraviny na trh pomohol,"
uviedol rezort na webe Informační centrum bezpečnosti potravin. Publikácia s názvom Zásady správnej pôdohospodárskej a výrobnej praxe produkcie hmyzu určeného na ľudskú spotrebu odporúča na chov napríklad múčiara obyčajného, svrčka domáceho, svrčka krátkokrídleho či svrčka banánového. Záujemca o takýto chov sa potom musí sedem dní pred začatím činnosti nahlásiť Krajskej veterinárnej správe.

Príkladom firmy, ktorej by nové opatrenie mohlo v minulosti uľahčiť činnosť, je český start-up Sens, ktorý do proteínových tyčiniek používa múku z rozomletých svrčkov. Pred necelými tromi rokmi mal ale s rozbehnutím podnikania problém. "Povolenie na produkciu potravín s hmyzom sme nakoniec zohnali až vo Veľkej Británii," povedal vlani pre časopis Forbes spoluzakladateľ Sens Radek Hušek.

Na prvú produkciu doviezli potom svrčky z Thajska. Podľa Potravinárskej komory ČR využili nejednoznačnosť európskej legislatívy v minulosti aj Belgicko, Holandsko alebo Francúzsko a jedlý hmyz na svojom trhu povolili. Hmyz je vyzdvihovaný najmä pre vysokú výživovú hodnotu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.