Liberálni prezidenti nemali záujem komunikovať s Maticou

thumbnail

Peter Pellegrini poslal pozdravné listy ustanovizni

Napriek tomu, že Matica slovenská je historická ustanovizeň, ktorá už vyše 160 rokov pôsobí v slovenskom národe a odjakživa bojovala ja jeho svojprávnosť, vrcholní politici si počas jej dlhej histórie, ale ani dnes dostatočne nepovažujú. Býva skôr zriedkavosťou, že ju v posledných rokoch budovania tzv. liberálnej demokracie navštívia najvyšší ústavní činitelia. O prezidentoch ani nehovoriac.

 Hlava štátu, ktorá naposledy navštívila Maticu slovenská v Martine bol ešte Ivan Gašparovič v októbri roku 2004. Vtedy sa vyjadril, že Matica by mohla získať nový zákon, ktorý by zohľadňoval aj vstup Slovenska do Európskej únie. Ustanovizeň po dlhšej odmlke potom navštívil predseda vlády Robert Fico v roku 2017.Následne prijala predsedov Národnej rady Andreja Danka i Borisa Kollára. Komunikácia s premiérom Fico, či predsedom parlamentu Danko sa realizovala aj neskôr oficiálnymi prijatiami či neformálnymi stretnutiami.

  • NEZÁUJEM ČAPUTOVEJ

            Hlavy štátu Andrej Kiska a či Zuzana Čaputová o jej činnosť vôbec nejavili záujem. Takmer desať rokov Prezidentský palác Maticu ignoroval. Pritom Matica pozvala prezidentku na jej oslavy 160. výročia do Martina. Ani neposlala pozdravný či ospravedlňujúci sa list. Situácia sa zmenila po nástupe nového prezidenta Petra Pellegriniho. „Matica slovenská pozáva všetkých troch ústavných činiteľov na naše všetky celoslovenské podujatia. Chápeme, že hlava štátu má vyťažený pracovný program. Prezidentský palác o nás prejavil záujem tým, že na naše pozvania nová hlava štátu Peter Pellegrini reagoval osobnými listami a to si vážime,“ povedal pre SNN Maroš Smolec, správca ustanovizne.

  • LISTY PELLEGRINIHO

Peter Pellegrini za posledné krátke letné obdobie poslal Matici dokonca dva listy. Prvý pri príležitosti osláv jej vzniku poslal 31. júla. Ustanovizeň vznikla 4. augusta 1863. „V deň zrodu Matice slovenskej predstavuje významný míľnik v dejinách Slovenska. Matica slovenská má zásadný podiel na tom, že slovenský národ prekonal nepriaznivé okolnosti a napriek všetkým úskaliam a prekážkam napokon zavŕšil svoje národnoemancipačné snahy. V čase, keď naši predkovia zakladali túto významnú inštitúciu, Slováci, tak ako viaceré iné etniká v Európe, čelili silnému národnostnému útlaku. Práve v roku, kedy uplynulo tisícročie od príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a sv. Metoda, vyvrcholila vôľa nadviazať na ich odkaz – a pretavila sa do vzniku inštitúcie, ktorá sa stala zázemím a živnou pôdou pre kultúrny i spoločenský rozvoj slovenského národa,“ napísal okrem iného.

  • OSLAVY POVSTANIA

Nový prezident je výrazný zástanca odkazu SNP. Osobne sa zúčastnil na štátnych oslavách v Banskej Bystrici. Aj Matica si 80. rokov tejto významnej udalosti pripomenula v Hanušovciach na  východnom Slovensku podujatím Vrátim sa živý, o ktorých sme informovali v minulom vydaní SNN. Prezident sa ospravedlnil listom, v ktorom o. i. napísal: „Dovoľte, aby som Vás srdečne pozdravil a poďakoval sa Vám za pozvanie na podujatie „Vrátim sa živý!“ – matičiari a kultúrnici v protifašistickom hnutí – 80. výročie Slovenského národného povstania, 110. výročie narodenia Ľudovíta Kukorelliho. Žiaľ, moje pracovné povinnosti mi neumožňujú zúčastniť sa na Vašich oslavách osobne, rád by som Vás však pozdravil aspoň sprostredkovanou formou. Rovnako využívam túto príležitosť, aby som vyjadril úctu a vďaku všetkým hrdinom, ktorí sa zapojili do protifašistického odboja a prispeli tak k definitívnej porážke nemilosrdného a neľudského nacistického režimu.“

Pavol JAVORSKÝ – Foto: archív

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.