3 OTÁZKY PRE: Petra BACA, bývalého ministra poľnohospodárstva

thumbnail

Rázne odmietnuť neokoloniálne praktiky

  • Ako dosiahnuť aj pre našich agropodnikateľov podmienky, aké majú iné štáty EÚ – naši konkurenti?

Musíme sa efektívne  domáhať dorovnania našich priamych podpôr z EÚ na úroveň štátov  EÚ – 15 tak, ako nám to pred naším vstupom do EÚ sľubovali. Nesmieme súhlasiť, aby sa naša diskriminácia s neokokoniálnymi efektmi prehlbovala. Finančnú nedokrvenosť rezortu treba však riešiť najmä nástrojmi vnútroštátnej politiky na úroveň priemeru štátov EÚ – 28. V Českej republike majú na hektár pôdy dvojnásobný a v EÚ až štvornásobný objem finančných zdrojov ako na Slovensku.

  • To je až zahanbujúce porovnanie. Ako takýto nepomer môže štát aspoň čiastočne vyrovnávať?

Treba najmä razantne posilniť inštitút štátnej pomoci, ktorá na Slovensku nedosahuje ani desať percent priemeru EÚ. Ide aj o zníženie najvyššej  DPH za potraviny v EÚ, redukciu dane z pôdy, podporu poistných, úverových a špecificky orientovaných podpôr, podpôr na ochranu a zveľaďovanie pôdy, na personálne omladenie, na vedu, investovanie do potravinárstva, na podporu slovenských rodinných poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov, podporu predaja z dvora a ďalších špecifických agrárnych a vidieckych aktivít multiplikujúcich súčinnosť vidieckych aktérov po vzore úspešných agrárnych politík iných štátov.

  • Nevyužijú sa tieto témy účelovo iba ako súčasť predvolebnej kampane?

Princípy takejto rozvojovej agrárnej politiky SR treba v podobe doktríny dlhodobo zafixovať  ústavným zákonom a takto poskytnúť agropodnikateľom stabilitu a ochrániť ich pred neustálymi zmenami, ktoré v zásade vždy znamenali zneistenie, finančnú reštrikciu a prehlbujú finančnú nedokrvenosť hospodárenia rezortu.

Zhováral sa Ivan BROŽÍK   Foto: archív SNN

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.