Ukradol sochy matičiarov

GLOSA

Ukradol Palkoviča

V minulých dňoch opitý mladý muž, dvadsaťdvaročný vysokoškolák, po svojom korheľskom záťahu v nočných  hodinách poškodil tri busty v aleji osobností a národných dejateľov v Rimavskej Sobote, ktorej ideovým otcom je Peter Dragijský. Výtržníka pri jeho trestuhodnom konaní zachytili aj kamery mestského bezpečnostného systému. Na ich záberoch vidieť, ako po jeho siláckom výkone leží na zemi busta Ivana Kraska aj s podstavcom a podobizeň národovca Juraja Palkoviča výtržník vytrhol z podstavca a niesol ju mestom, pričom ho zadržala policajná hliadka a predviedla na oddelenie. V cele predbežného zadržania strávil dvadsaťštyri hodín  a po superrýchlom konaní ho sudca už aj potrestal. Ako uviedla Nina Spurná, hovorkyňa Krajského súdu v Banskej  Bystrici, za prečin krádeže a prečin poškodzovania cudzej veci ho súd odsúdil na peňažný trest vo výške tristopäťdesiat eur. Na výšku „trestu“ zrejme mala vplyv skutočnosť, že mládenec svoje konanie oľutoval na polícii aj na súde, pričom sa vyhováral najmä na zatemnenie mysle alkoholom. Rimavskosobotskí matičiari zhruba aj na takúto sumu odhadli škody na artefaktoch, ale ako pripomenul autor myšlienky aleje, len na ukradnutom Palkovičovi by to bolo cez tritisíc... Ten sa však na svoje čestné miesto, našťastie, vráti.

„Nejakí kamenári prídu, ktorí sa v tom vyznajú a osadia to nazad. Myslím si, že od toho mládenca to bola iba nerozvážnosť, možno chcel skúšať sily...,“ povedal k incidentu P. Dragijský, ktorý potvrdil, že rimavskosobotských matičiarov tento incident neodradí a desať doterajších národovcov a osobností v aleji by mali čoskoro doplniť ďalší  zo Štúrovej družiny, keďže je Rok Ľudovíta Štúra.

(se)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.