Ospravedlnenie JUDr. Milanovi Vetrákovi, PhD.

thumbnail

Ospravedlnenie JUDr. Milanovi Vetrákovi, PhD., bývalému predsedovi Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí

V júni 2012 boli v Slovenských národných novinách v článku s názvom 3 otázky pre: Vladimíra Skalského, predsedu SZZS uverejnené tieto nepravdivé vyjadrenia: „Najmä preto, že počas celého pôsobenia pána Vetráka sme poukazovali na klientelistické kauzy, ktoré zavádzal na tomto úrade, a aj na to, akým spôsobom rozoštváva slovenský svet v zahraničí namiesto toho, aby ho spájal. Napokon len jedna perlička z pôsobenia Milana Vetráka. Inšpektorát práce pokutoval Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí za to, že za hranou zákona šikanoval a vyštvával pán Vetrák zamestnancov, ktorých nepovažoval za dostatočne lojálnych,“ ktoré hrubým spôsobom poškodili dobré meno JUDr. Milana Vetráka, PhD., a ktoré hrubým spôsobom zasiahli do jeho cti a ľudskej dôstojnosti, za čo sa Matica slovenská ako vydavateľ Slovenských národných novín ospravedlňuje a vyjadruje ľútosť nad takýmito neoprávnenými zásahmi redakcie Slovenských národných novín do jeho zákonom chráneného práva na ochranu osobnosti. Redakcia Slovenských národných novín sa pri zverejnení informácií spoľahla výlučne na tvrdenia Vladimíra Skalského, ktoré si, žiaľ, neoverila a ktoré sa ukázali ako nepravdivé.“


Súvisiace články:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 OTÁZKY PRE: Milana Vetráka, bývalého predsedu ÚSŽZ

  • Ako by ste zhodnotili vaše funkčné obdobie z pohľadu personálnej politiky?

- Po mojom nástupe do funkcie predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) vo februári 2011 som naštartoval procesy, ktoré prostredníctvom otvorených výberových konaní umožnili kvalifikovaným a jazykovo zdatným odborníkom pôsobiť na ÚSŽZ a venovať sa slovenskému zahraničiu. Vďaka tomu sme sa mohli pustiť aj do náročných tém, akými sú migrácia a návrat Slovákov zo zahraničia späť do vlasti alebo moderné dotačné pravidlá, a dokončiť viaceré veľké projekty, akými boli slovenské domy v Dubline, Mlynkoch alebo Našiciach, rodný dom Martina Jonáša v Kovačici alebo rekonštrukcia škôl v Užhorode a Báčskom Petrovci. Za výsledky našej práce sme boli viackrát ocenení, napríklad srbským ministrom kultúry. Moju personálnu politiku v priebehu roka 2011 posúdila aj inšpekcia práce a nenašla žiadne vážne pochybenie, ani neudelila nijakú pokutu.

  • V tlači bol v tom čase spochybňovaný spôsob, akým ÚSŽZ nakladalo s verejnými financiami...

Hneď od môjho príchodu na ÚSŽZ sme sa pätnásť mesiacov intenzívne zaoberali odstraňovaním nedostatkov mojej predchodkyne, ktoré úradu vyčítala finančná kontrola a vládny audit. Potešil som sa, keď v marci 2012 prišla finančná kontrola posúdiť aj moje pôsobenie vo funkcii a preukázalo sa, že všetky vážne nedostatky fungovania ÚSŽZ boli odstránené a zostalo len pár administratívnych nedostatkov. Nepotvrdilo sa nič z toho, čo v médiách o mne tvrdili moji neprajníci. Rovnako ma potešilo, že pravidlá a systémy, ktoré som na ÚSŽZ zaviedol, používajú sa tam dodnes vrátane zmlúv, ktoré som uzavrel, a že tých viac ako sto predpisov, ktoré som prijal, vytvorili z ÚSŽZ štandardný moderný úrad.

  • Ako hodnotíte vzťah vlády SR ku krajanom?

Zatiaľ nie je čo hodnotiť. Je zrejmé, že opatrenia predchádzajúcej Ficovej vlády na návrat odborníkov zo zahraničia zlyhali. Minister zahraničných vecí M. Lajčák by mal viac presadzovať, aby sa úspešne riešili reálne problémy našich krajanov.. Stav vlastenectva je aj v slovenskom zahraničí na nízkej úrovni a tu by popri vláde mohla pomôcť práve Matica slovenská.

Zhováral sa Maroš SMOLEC, Foto: Milan VETRÁK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.