3 OTÁZKY pre Jána SMOLCA, spolupracovníka Romana Kaliského

thumbnail

S Kaliským  u kardinála Korca

Začiatkom novembra zomrel Roman Kaliský. Ako to na vás zapôsobilo?

Posledné slovenské týždne boli smutné, presmutné. Širokú verejnosť, osobitne roduverných Slovákov,  zarmútili správy o úmrtí kardinála Korca a Romana Kaliského. Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky som Romana spolu s Drahošom Machalom a Petrom Štrelingerom zlanáril z matičných Slovenských národných novín  do denníka REPUBLIKA. Denník  vznikol preto, aby obhajoval a budoval vznikajúcu slovenskú štátnosť. Roman vypátral, že otec kardinál Korec číta náš denník. Na jednej redakčnej porade Roman navrhol, aby sme otca kardinála navštívili.

Netrvalo dlho a kardinál Korec si našiel pre nás čas. Zaviedol nás vo svojej pracovni  k štósu poukladanej Republiky. O Romanovi vedel, že po sovietskej okupácii musel vymeniť novinárske pero za murársku kelňu. Otec kardinál Korec privítal vznik samostatnej Slovenskej republiky. Ale nezdal sa mu rast prvých pažravých zbohatlíkov.

Aký bol Roman Kaliský publicista?

  • Roman Kaliský patril medzi prvých publicistov a politikov, ktorí začali hlásať požiadavku oddeliť sa od českého národa a žiť v samostatnom štáte. Táto požiadavka bola jasne ním povedaná i vo vyhlásení slovenskej inteligencie na Donovaloch. Roman Kaliský nevzrušoval verejnosť iba politikou, ako reportéra ho zaujali aj niektoré príbehy zo súdnych siení. Slušní ľudia to mali vždy ťažké. Niektoré prípady opísal  v knihe Obžalovaný vstaňte!.

Je známe, že keď R. Kaliský vycítil bezprávie a zákulisnú politiku, nemal záujem sa v takom prostredí pohybovať sa. Možno aj toto bol dôvod, prečo sa stiahol z verejného života.

  • Aj to bola jeho veľkosť. Zaradil sa medzi Slovákov, ktorí nikdy nezišli z cesty lemovanej cťou a pravdou. Nech mu je zem slovenská ľahká.

Zhováral sa P. JAVORSKÝ – Foto: I. PAŠKA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.