3 otázky pre: RNDr. Jána SEDLÁKA, DrSc.​, predsedu Snemu SAV

​Rozpočet vede a výskumu nepomáha

  • Snem SAV protestuje proti návrhu štátneho rozpočtu a prostriedkom, ktoré sú v ňom určené pre vedu...

Navrhovaná výška rozpočtovej kapitoly SAV na rok 2015 je približne o osemnásť percent nižšia oproti výške rozpočtu schváleného Národnou radou SR pre rok 2014. Navyše, teraz sa zníženie týka aj takého záväzného ukazovateľa, ako sú mzdy rozpočtových organizácií. Je to zdôvodňované viazaním výdavkov na realizáciu Programu ESO, pričom zamestnanci SAV neprichádzajú do styku s občanom v rámci vybavovania agendy verejnej správy. V prípade neriešenia tohto problému bude musieť SAV prepustiť šestinu zamestnancov, čo je takmer päťsto ľudí.

  • Prostriedky na vedu a výskum u nás za päť rokov klesli o štyridsaťpäť percent. Je to ešte únosné?

Paradoxne sa to deje v situácii ekonomického rastu, keď Národná banka Slovenska odhaduje rast na rok 2014 vo výške 2,4 percenta a s výhľadom na rok 2015 na vyše tri percentá. Konkurencieschopné vedecké výsledky sú dlhodobo udržateľné vtedy, keď sú výsledkom systematického vedeckého výskumu s dlhodobou a perspektívnou podporou, ktorá výrazne závisí od miery stability prostredia. Logicky vzaté, sú priaznivé podmienky pre budovanie znalostnej ekonomiky a spoločnosti, ale realita je, zostáva dúfať, že iba zatiaľ, iná.

  • Varujete pred znížením intelektuálnej bezpečnosti štátu. Ako sa to môže prejavovať?

V programovom vyhlásení vlády SR sa uvádza: „Zvýšená pozornosť bude venovaná popri sektoroch tradičnej bezpečnosti štátu aj tzv. intelektuálnej bezpečnosti štátu.... “ Znížením rozpočtu SAV, ktorá je dlhodobo najvýkonnejšou slovenskou inštitúciou v oblasti vedy a výskumu, sa zhorší situácia čerpania štrukturálnych fondov EÚ a plnenia záväzkov, napríklad vynúteným prepúšťaním zamestnancov. Poddimenzované financovanie národnej grantovej agentúry APVV vedie k tomu, že získané zariadenia nebudú dostatočne využívané pre nedostatok ľudských zdrojov a prostriedkov nevyhnutných na chod moderných laboratórií.

Zhováral sa Ivan BROŽÍK

Foto: archív SAV



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.