3 OTÁZKY PRE: Sergeja KOZLÍKA, predsedu Strany demokratického Slovenska

thumbnail

Namiesto reformovania zjavné deformovanie

  • Ministerstvo financií navrhuje zvýšiť čisté platy časti zamestnaných osôb tak, že ľuďom s hrubým platom do 494 eur sa mesačne znížia odvody na zdravotnú starostlivosť. Ako hodnotíte toto opatrenie?

Je to nepochybne populárny krok. Odstránením či znížením platieb odvodov na zdravotnú starostlivosť v tejto skupine zamestnancov sa výrazne rozšíri okruh tzv. odkázaných osôb, ktoré si na náklady na túto starostlivosť nebudú prispievať zo svojich príjmov. Tie budú hradené z odvodov a daní iných skupín zamestnaných občanov a podnikateľov. Takýto krok teda nemožno vydávať za reformu odvodového systému. Naopak, zjavne ide o jeho deformáciu.

  • Koľko bude stáť štát toto opatrenie?

Štátny rozpočet príde o stopäťdesiat miliónov eur.  Ministerstvo financií zatiaľ nepovedalo, kde nájde v štátnom rozpočte zdroje na vykrytie tejto nemalej sumy. Strednodobý rozpočtový plán ministerstva financií ako jeden z hlavných zdrojov znižovania deficitu verejných financií nastavuje pokles výdavkov na investície hradené z verejných prostriedkov. Ak vláda plánuje v súvislosti s organizáciou lepšieho čerpania eurofondov zvýšiť počty úradníkov o stovky miest, je zrejmé, že zdroje na vykrytie schodku systému zdravotnej starostlivosti sa budú hľadať v ďalšej redukcii výdavkov na investície. To  priamo ohrozuje vývoj zamestnanosti.

  • Takže ide o danajský dar?

Presne tak. Pri súčasnej vysokej miere nezamestnanosti je pre Slovensko kľúčovým problémom práve tvorba nových pracovných miest. Tá podmieňuje aj správne fungovanie trhu práce, ktorý môže generovať zdravší rast miezd práve v nižších platových kategóriách pracujúcich. Tých stopäťdesiat miliónov eur v prípade správne orientovaných investícií by mohlo podnietiť vyššiu zamestnanosť. Ich použitie na zníženie zdravotných odvodov je síce populárne, ale z hľadiska tvorby nových pracovných miest bude premrhanou šancou.

Zhovárala sa  Eva ZELENAYOVÁ 

Foto: SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.