Macedónska delegácia na matičných podujatiach

Medzi závery rokovaní sekcií Jubilejného Všeslovanského zjazdu v Moskve a Petrohrade, ktorý sa uskutočnil  26. mája až 3. júna 2017, patrili aj návrhy na organizovanie vzájomných výmen a pobytov mladej slovanskej inteligencie na spoznávanie kultúry a života príbuzných slovanských národov.  Jedným z príkladov uskutočňovania týchto zámerov je návšteva doktorandov Medzinárodnej slovanskej univerzity z Macedónska na Slovensku.

V čase, keď sa intenzívne zoznamujeme s kultúrou rôznych európskych štátov i národov v rámci študentského programu Erasmus, skrsol medzi mladými matičiarmi na spomínanom zjazde podobný nápad, pravdaže, v menšom rozsahu so zameraním na renomované mládežnícke či národné organizácie v slovanskom svete. Mladí slovenskí matičiari takto na zjazde pozvali k nám delegátov Medzinárodnej slovanskej univerzity Gavrila Romanoviča Deržavina z Macedónska. S organizačným vkladom predsedu dozorného výboru Mladej Matice Petra Schvantnera a tiež s aktívnou pomocou podpredsedu Matice slovenskej pre členskú základňu Mariána Gešpera pozvali macedónskych kolegov na dve matičné podujatia.

Marija Grozdanovská, Martin Savevski, Erika Peskoská a Stefan Gjorcev si 24. – 28. augusta  pozreli kultúrne pamiatky a pamätihodnosti Košíc, Prešova a Vranova nad Topľou a ich okolia. Mladí Macedónci sa aktívne zúčastnili v Hermanovciach na treťom ročníku podujatia Na pamäť budúcim generáciám, ktoré bolo venované rezistencii proti nemeckému nacizmu v regióne, ale aj konkrétnym príkladom slovanskej vzájomnosti a pomoci počas druhej svetovej vojny. Aj divadelná scénka, ktorú tu pre nich pripravili a zahrali mladí matičiari, mala názov Bojovali za Slovanstvo! Ako zaujímavosť treba uviesť, že si v nej zahral malú rolu aj jeden z Macedóncov – Martin Savevski. Hostia zavítali aj na matičný folklórny festival v Kaluži v okrese Michalovce, kde s potešením konštatovali, že folklórna kultúra slovenského a macedónskeho národa si je veľmi blízka a vyžaduje ďalšie výstupy. Výsledkom bol návrh spolupráce s ich univerzitou a pozvanie do Macedónska na tamojšie folklórne, ale aj vedecké podujatia národného charakteru.

 

Ján SEMAN,  tajomník Mladej Matice

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.