Maroš ŠEFČOVIČ: Matica urobila pre národ veľa

thumbnail

V prvom kole aktuálnych prezidentských volieb skončil na druhom mieste napriek tomu, že sa do kampane zapojil ako posledný uchádzač o hlavu štátu. Európskeho komisára Maroša ŠEFČOVIČ  sme položili niekoľko otázok týkajúcich sa jeho pôsobenia v Bruseli, Slovenska, jeho životného štýlu ale aj skúseností z kampane.

Počas kampane sme vás videli tancovať s folklórnou skupinou. Kde ste sa to naučili?

Nebolo to počas prezidentskej kampane, ale počas osláv MDŽ. A musím sa priznať, že viac ako ja tancovala moja žena, ktorá je tanečníčka. Ale bolo to veľmi príjemné a aj ja mám rád folklór. Dokonca poznáme tých tanečníkov, s ktorými sme boli na pódiu ešte z čias, kedy sme sa v týchto kruhoch pohybovali. Ona tancovala už v čase, kedy sme sa spoznali. Vždy to bola jedna z vecí, ktoré sa mi na nej veľmi páčila a som jej veľmi vďačný aj za to, ako deťom vštepovala lásku k športu, tancu ale napríklad aj folklóru. Naše ľudové tradície sú niečo absolútne špecifické a môžem potvrdiť, že aj v Bruseli majú veľký úspech.

Prečo je to tak?

Ťažko povedať, pretože každý národ má svoje tradície. Ale z viacerých vystúpení nie len v Bruseli, ale na celom svete vidím, že naše folklórne skupiny majú obrovský vplyv na publikum a všade sú úžasne dobre prijímané. Treba za to poďakovať aj Matici slovenskej, ktorá urobila veľa pre náš národ, ako aj uchovanie nášho jedinečného  kultúrneho dedičstva.

Maroš Šefčovič s rodinou

Je to cesta ako sa v Európe presadiť?

Slovensko musí mať v Európe silný hlas. Folklór je niečo, čo nám môže pomôcť, ale nemôže sa na to spoliehať. Musíme mať silný hlas v európskej politike. Našej ekonomike sa musí dariť a musíme byť schopní vychovávať šikovných ľudí, ktorí u nás budú chcieť aj žiť.

A darí sa nám to?

Mali by sme byť určite aktívnejší a preto som sa rozhodol vstúpiť do boja o prezidentský úrad. Chcel by som využiť všetky svoje skúsenosti a kontakty, aby som pomohol Slovensku vrátiť sa do európskej ligy majstrov v politike. Bude to veľmi dôležité, hlavne počas blížiacej sa ekonomickej krízy, kedy budú rokovania veľmi tvrdé a bude nutné obhajovať záujmy Slovenska.

Kto je podľa vás najväčšia osobnosť Slovenska?

Pre mňa je to Milan Rastislav Štefánik. Bol jednoznačne osobnosťou, ktorá prispela k vzniku Slovenska a pomohlo formovať náš národ. Dokázal, že aj v zahraničí môžete pre Slovensko veľa urobiť a počas mojej kariéry ma to veľmi motivovalo.

Pavol JAVORSKÝ - Foto: archív 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.