Nadčasové myšlienky štúrovcov možno použiť dnes

thumbnail

 Krása je z viditeľných i neviditeľných maličkostí, tvrdí modelka Ivana MATUŠKOVÁ. Organizátorka modelingových podujatí a fotomodelka zároveň Ivana MATUŠKOVÁ o sebe vraví, že jej poslaním je plniť sny dievčat stať sa modelkami aj napriek tomu, že možno nespĺňajú štandardné kritériá všeobecne uznanej krásy. Je usporiadateľkou súťaže Fotomodelka Európy. Zároveň má silné národné cítenie. Venuje sa aj psychoanalýze a rada cestuje. Kandidovala tiež v parlamentných voľbách. Na štúrovcoch obdivuje ich odhodlanosť, nadčasovosť a osobitosť.

 

  • Ste fotomodelka aj modelka zároveň. Čo je náplňou tejto profesie a prečo ste si ju zvolili? Na ktorých súťažiach ste doteraz uspeli? Aké najväčšie úspechy ste dosiahli ako riaditeľka súťaží krásy?

Pravdupovediac,  na prácu fotomodelky ani modelky som nemala nijaké predpoklady ani sa ako modelka neprezentujem. Pred desiatimi rokmi to bola moja záľuba a vydarilo sa mi zopár zaujímavých fotení. K organizovaniu medzinárodnej súťaže Fotomodelka Európy som sa dostala náhodou v roku 2010, keď moju fotku chceli použiť ako logo súťaže v Taliansku. Súhlasila som a organizátori ma pozvali aj do poroty. Ponúkli mi zorganizovať túto súťaž na Slovensku. Pokúsila som sa o to vďaka podpore a pomoci niekoľkých priateľov, s ktorými sme usporiadali prvý ročník. Som bežec skôr na dlhšie trate, a preto som napriek rozmanitým prekážkam každý rok využila skúsenosti z predošlého roka a usilovala som sa súťaž ďalej zlepšovať. Prechádzala teda vývinom, ale stále je čo zlepšovať. Venujem sa tomu vo svojom voľnom čase s cieľom vybudovať tradíciu, zanechať niečo zmysluplné a pekné spomienky pre účastníčky súťaže. Dávame šancu všetkým dievčatám a ženám bez ohľadu na vek, výšku alebo stav. Chcela som dopriať dievčatám splniť si aspoň na čas sen byť fotomodelkou, zakúsiť to, ako vás nalíčia, oblečú a stanete sa na istý čas epicentrom objektívov. Fotomodeling má blízko k herectvu. Nejde tak o krásu ako takú, ale skôr o vyjadrenie niečoho. Môže to byť nálada, emócia, postoj, prezentácia nejakého produktu.  Pokiaľ ide o samotnú súťaž, pre mňa je úspechom  každé jej skvalitnenie, každý krok vpred alebo pozitívna zmena, aj keď navonok  to nemusí byť  až také badateľné, lebo nejde zväčša o merateľnú veličinu.  Dôležitý je dobrý pocit z dobre vykonanej práce a zároveň je to pre mňa aj najväčšia odmena. Som vďačná za to, že som spoznala ľudí a spoločnosti, s ktorými mám dlhoročné vzťahy, vďaka ktorým to má zmysel a spoločnými kontaktmi a rozhovormi všetko zlepšujeme. Väčšinou sa nám to darí.

  • Aký je váš vzťah k slovenskej národnej kultúre, špeciálne k spisovateľom a umelcom štúrovskej generácie? 

            Slovenskú národnú kultúru vnímam ako náš poklad alebo dar našich predkov, ktorý by sme si mali vážiť, chrániť a neustále pestovať. Vzťah k štúrovcom mám tiež pozitívny, takýchto generačných skupín by mohlo byť aj viac. Páči sa mi ich odhodlanosť, boj za spoločnú vec pri udržaní osobitého štýlu každého z nich. Nadčasové texty ich diel sa dajú použiť aj v iných súčasných zápasoch za dobrú vec.

  • Akým aktivitám sa venujete popri modelingu? 

            Páči sa mi predstava úplného súladu telesnej a duševnej krásy a som za to, že aj každý aspekt života treba rozvíjať rovnomerne, aby to celkovo ladilo a  dávalo zmysel. Všetko je vzájomne prepojené.  Zanedbanie niečoho narúša celkový dojem. Pravidelne športujem, najmä behávam a posilňujem. Je to už vlastne dvadsiaty rok, čo dennodenne cvičím. Prospieva to psychike, dostáva ma to do stavu akejsi meditácie a v tomto rozpoložení dostávam aj najkreatívnejšie nápady. K mojim vášňam patrí cestovanie. Nie je to len o poznávaní cudzích krajín ‒ tých som ani veľa nenavštívila, ale skôr je to o zmene. Teším sa z pobytov v prírode a najbezpečnejšie sa cítim v tej našej slovenskej, s ktorou dokážem najlepšie „splynúť“. Momentálne študujem psychoanalýzu,  som v päťročnej výcvikovej skupine. Nadväzujem tak na moje vzdelanie, pretože som kedysi dávno vyštudovala liečebnú pedagogiku a chcela by som sa jej venovať intenzívnejšie. V rámci tohto výcviku aj študujem, a dosť mi to dáva.

  • Čo pre vás znamená ženská krása, aký je ideál ženskej krásy?

Vždy ma iritovali obmedzenia a požiadavky na výberoch v agentúrach. Na jednej strane viem, že pre návrhárov najjednoduchšie je mať všetky modelky vysoké a chudé, na strane druhej si myslím, že v tomto by sa už tiež mohli posunúť podmienky ďalej a vyjsť v ústrety potenciálnym zákazníčkam, čiže normálnym ľuďom. Krása je podľa mňa súhrn mnohých viditeľných i neviditeľných maličkostí, meraním ktorých nedospejeme k spravodlivému hodnoteniu krásy. Krása je nemerateľná. Buď vás niečo zaujme, alebo nie. Niekedy sa ani nedá vysvetliť, prečo je niečo krásne. Podobne je to aj s láskou.

  • Na záver váš odkaz čitateľom Slovenských národných novín...

            Želám všetkým čitateľom, aby ich k činom poháňali tie správne veci a neprestávali vnímať svet cez skutočnú krásu.

Zhováral sa Lukáš PERNÝ – Foto: archív (lk)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.