A. DANKO a T. TARABA exkluzívne pre SNN

thumbnail

Liberálna demokracia likviduje Slovensko. Národne orientované politické spektrum sa dlhodobo rozdeľovalo na čoraz viac-menej vplyvných politických subjektov. Táto atomizácia spôsobila, že okrem strany Republika by sa do parlamentu po blížiacich predčasných parlamentných voľbách nedostala žiadna ďalšia národne orientovaná strana. Preto sa Andrej Danko zo Slovenskej národnej strany rozhodol otvoriť kandidátnu listinu svojej strany a ponúknuť ju ďalším lídrom menších strán. Ako prvá pozitívne zareagovala strana ŽIVOT ‒ národná strana. Pridať sa k nim má v máji ešte Národná koalícia a ďalší. Môže teda vzniknúť zaujímavá kandidátka národne orientovaných osobností. Tento proces zjednocovania budeme sledovať. Na úvod sme dali priestor dvom bývalým konkurentom, dnes spolupracovníkom ‒ Andrejovi DANKOVI zo SNS a Tomášovi TARABOVI zo strany ŽIVOT ‒ národná strana.

Na tlačovej konferencii 12. apríla 2023 ste spolu s predsedom strany ŽIVOT ‒ národná strana a opozičným poslancom NR SR Tomášom Tarabom oznámili slovenskej verejnosti, že budete v predčasných voľbách spoločne kandidovať na otvorenej kandidátke Slovenskej národnej strany. Ako sa kreovala vaša vzájomná dohoda?

Andrej DANKO

Andrej DANKO: Slovenská národná strana chce, aby po najbližších parlamentných voľbách vzišla stabilná vláda. Jedine stabilná vláda môže byť nádejou pre Slovensko na spoločenské zmeny. Mala by Slovensko chrániť a jasne definovať jeho víziu. SNS je rada, že strana ŽIVOT ‒ národná strana je prvým partnerom, ktorá od nás prijala ponuku otvorenej kandidátky, a robí individuálne zmluvy s kandidátmi. Máme jediný cieľ, aby ani jeden národný, kresťanský a sociálny hlas neprepadol. Snažíme sa viesť dialóg aj s inými opozičnými stranami, pretože každý hlas v týchto voľbách musí byť vypočutý.
Tomáš TARABA: Naša dohoda je prirodzeným a jediným riešením pre národné sily, aby sa v tomto historicky rozhodujúcom období dokázali spojiť tí, ktorí si uvedomujú riziko vzniku progresívno-liberálnej vlády, ktorej sily útočia na národnú a kresťanskú identitu Slovenska. Národný blok na kandidátke SNS je jediná národná sila s koaličným potenciálom, a ak má vzniknúť po voľbách vláda na kontúrach dnešnej opozície, bez SNS je to nemožné. Toto platí o to viac, ak SME RODINA a Hlas ‒ SD odmietli akúkoľvek spoluprácu s Republikou. Je pozoruhodné, že rovnako nevedia vylúčiť Progresívne Slovensko a SaS.

Čo očakávate od tejto spolupráce?
Andrej DANKO: Liberálna demokracia likviduje dnes Slovensko. Usilujeme sa robiť politiku dobrých vzťahov na všetky svetové strany, no najviac nás zaujíma Slovenská republika. Po najbližších voľbách pôjde o existenciu a zachovanie suverenity a skoncovanie bábkových politikov či ľudí, ktorých nezaujímajú občania Slovenskej republiky. Politici neriešia problémy ľudí a vedome im škodia. Občania boli oklamaní skoro v každej oblasti.
Tomáš TARABA: Očakávam, že jasnejšie ako kedykoľvek predtým zadefinujeme, že prinesieme ochranu národnej identity a rozvoj Slovenska do programu budúcej vlády. Pozrite sa, kde sme sa ocitli. Vydávame občianske preukazy bez slovenského znaku, na Devíne Matici slovenskej zakazujú vyvesiť slovenskú zástavu, neviete kúpiť či niekde sa dostať ku klasickej slovenskej literatúre. Platíme všetkých a všetko naokolo, len nie to, čo je slovenské. Toto platí pre kultúru, ako aj oblasť rozvoja hospodárstva.

Tomáš TARABA

Akým spôsobom chcete byť alternatívou voči súčasnej vládnej garnitúre?
Andrej DANKO: Slovenská národná strana je najstaršou politickou stranou, ktorá kedysi zadefinovala počas histórie Slovenska víziu národa skôr, ako si to ľudia v spoločnosti uvedomovali. Dnes máme pred nami podobnú úlohu. Túto ponuku spolupráce prijala strana ŽIVOT ‒ národná strana ako prvá, rokovania prebiehali niekoľko mesiacov a stále prebiehajú.
Tomáš TARABA: Dnešná vládna garnitúra je stelesnená nekompetentnosť, kultúrne barbarstvo, morálny úpadok, keď premiér nevie odpovedať ani na otázku, kto je žena. Je to protislovenská garnitúra tvorená ľuďmi, čo nemajú žiaden vzťah k Slovensku. Zrádzajú jeho vitálne záujmy len pre svoj individuálny prospech, aby si budovali v zahraničí svoju pozíciu. Je im ukradnuté, čo bude so Slovákmi a so Slovenskom. My budeme protikladom rovnako ako Andrej Hlinka a Martin Rázus boli protikladom pražskému centrizmu, ktorý išiel na úkor Slovenska. Dnes sa toto deje v mene Bruselu. Jasne stanovíme týmto rozpínavým tendenciám hranice.

Zhováral sa: Matej MINDÁR – Foto: SNN, archív

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.