A slovenské zbrojovky mali vyrábať kolobežky...

thumbnail

Zrazu sa ukazuje, aký dobrý obchod znamená vojenský arzenál. „Pád slovenského zbrojného priemyslu bol pred niekoľkými rokmi  pre nacionalistov efektnou zámienkou na rozpútavanie protičeských resp. protifederálnych vášní. V očiach jednoduchým výkladom sveta naklonenej časti slovenskej verejnosti  na Považí, Turci, Kysuciach, v Detve a inde sa z  morálneho apelu Václava Havla a reálneho úsilia  federálnej vlády o konverziu zbrojárskej výroby stalo protislovenské sprisahanie Čechov,“  povedal svojho času známy aktivista tretieho sektora Juraj Mesík.

Doplňme, že autor uvedeného výroku je v súčasnosti špecialista Svetovej banky vo Washingtone na rozvoj komunitných nadácii, od roku 2003 druhý manžel rovnako angažovanej Oľgy Pietruchovej... A teraz aktuálna agentúrna správa: „Iracká armáda dostane z Česka na boj s džihádistickou organizáciou Islamský štát vyše sto starých tankov T-72 a bojových vozidiel pechoty BVP-1. Použitú vojenskú techniku jej dodá šumperská opravovňa Excalibur Army a dodávku už schválili príslušné ministerstvá.“ Nuž, iste sa tak deje tiež v duchu „morálneho apelu pána Václava Havla.“

■ ZAUJÍMAVÉ PORADIE

Česká republika sa už päť rokov po rozdelení federácie, teda ešte aj počas výkonu funkcie hlavy štátu puncovaným humanistom Václavom Havlom, stala v celosvetovom meradle trinástym najväčším exportérom zbraní na svete. Zatiaľ čo Česká republika v tom období inkasovala za zbrojný export takmer miliardu amerických dolárov ročne, Slovensko na s pozíciou na 24. priečke „iba“ necelú tretinu. Nehumánna výroba v údoliach Dubnických lesov či na Turci v Martine bola utlmená, zastavená, zlikvidovaná, zjavne v mene vyšších morálnych cieľov, pochádzajúcich z politických rozhodnutí ešte z konca spoločného štátu.. Tam, kde kedysi desiatky autobusov vozili robotníkov do trojzmenných prevádzok, dnes prejde ledva jeden spoj ráno a popoludní. Smutná „náhoda“.

■ MIMORIADNY EFEKT

Bývalý náčelník generálneho štábu Armády ČR Jiří Šedivý o dodávke spomínaného arzenálu do Iraku vyhlásil, že „ide o mimoriadne významnú - a nebojím sa povedať ojedinelú - pomoc Česka v boji s medzinárodným terorizmom, keď pominiem komerčný aspekt.“ Nuž, komerčný aspekt je to nespochybniteľný. Až na to, že výroba tankov a vlastne veľká časť ťažkého zbrojárskeho priemyslu bola kedysi umiestnená na Slovensku. Až kým sa to zrazu nezačalo považovať za nemorálne. „Slušní“  vtedy „neslušných“ začali obviňovať z nacionalizmu, keď poukazovali na to, že z Prahy riadená likvidácia fabrík na Slovensku je jednou z najväčších zlodejín na našich občanoch, aké sa tu kedy udiali. Politickí moralizátori zjavne ešte aj dnes delia zbrane na humánne, ak ide o biznis finančníkov a nehumánne, ak ide o ich výrobu a zárobky robotníkov.

Česká republike je podľa tamojšej odbočky Amnesty International v „závažnom rozpore medzi deklarovanou podporou demokracie a ľudských práv na jednej strane a významnou podporou exportu vojenského materiálu do krajín, kde dochádza k porušovaniu ľudských práv na strane druhej.“  Munícia v rukách militantov Islamského štátu pochádza v prevažnej miere tiež od našich západných susedov. Rovnako napĺňa zásobníky  zbraní kurdských  oddielov, ktorí bojujú s džihadistami. Kam sa zvrtne rachot striel, keď toto vojnové  ohnisko dohorí? Len v našich fabrikách trvá naďalej humánne a humanistické ticho, nariadené kedysi z Prahy...

Štefan ZLATOŠ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.