Achmea bude platiť Slovensku napriek predpovediam väčšiny našich médií

thumbnail

Dve správy, vyberte si – zlú alebo dobrú

My si vyberáme tú dobrú. Slovensko vyhralo arbitráž v spore s holandskou poisťovňou Achmea, akcionárom Union zdravotnej poisťovne, pre plány vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Achmea by mala Slovensku zároveň zaplatiť vyše milión eur za právnikov. „Arbitrážny tribunál konštatoval, že koncept a implementácia verejného zdravotného poistenia je plne v rukách štátu. Zároveň uviedol, že tribunál nemá právo zasahovať do demokratického procesu suverénneho štátu a nemá právomoc rozhodovať o spore,“ vyjadril sa v reakcii Tlačový odbor Ministerstva financií SR (MF SR).

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa mal podľa pôvodného plánu uskutočniť v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní.

RETROSPEKTÍVA SPORU

Ak by k dohode došlo, malo sa tak stať od januára 2014, ak nie, siahnuť sa malo po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa mala vzniknúť od tohtoročného júla. Po tom, čo takýto plán schválila vláda, Achmea tento zámer napadla. Pristúpením k tejto arbitráži sa usilovala odvrátiť hroziace vyvlastnenie vyplývajúce z vládnych plánov jednej poisťovne. Projekt unitárneho systému verejného zdravotného poistenia je v súčasnosti zastavený pre chýbajúce peniaze. Premiér Robert Fico sa však po stredajšom (21. 5.) rokovaní vlády SR vyjadril, že projekt nie je mŕtvy.

„V spore sa Achmea B. V. domáhala údajného porušenia dohody medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a Holandským kráľovstvom o podpore a vzájomnej ochrane investícií. K porušeniu by údajne došlo realizáciou zámeru vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne,“ vysvetlil rezort financií. Akcionár Union ZP tiež namietal poškodenie investícií vlaňajším hromadným vypovedaním zmlúv zo strany sedemnástich štátnych nemocníc.

VERDIKT TRIBUNÁLU

Achmea má podľa MF SR zaplatiť Slovensku právne náklady v celkovej výške 1,01 milióna eur. Rovnako má uhradiť náklady tribunálu v sume vyše 340 000 eur. Pre kabinet nešlo v prípade akcionára Union ZP o prvý spor. V decembri 2012 Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol v prospech Achmey ohľadne zákazu zisku. Slovensko podľa neho malo zaplatiť miliónové škody, ako aj náklady na právnikov. SR sa pokúša dosiahnuť zrušenie rozsudku, Achmea je však presvedčená, že SR neuspeje.

ZARÁŽAJÚ „JASNOVIDCI“

Urobme malý návrat do minulosti, starej asi poldruha roka. Jeden z „mienkotvorných“ denníkov vtedy tvrdil: „Fico neuznal prehru v arbitráži, milióny platiť nechce... Okrem 22 miliónov, ktoré má poisťovňa získať za ušlý zisk, má Slovensko zaplatiť aj súdne trovy tri milióny... Do celkového účtu za prehranú arbitráž sa rátajú aj právnici, ktorí nás zastupovali. Združenie zdravotných poisťovní tvrdí, že celkovo ide o 44 miliónov eur...“ A preberme si ešte niekoľko titulkov z tých čias. Všetky boli uverejnené v „najčítanejších“ denníkoch: „Slovensko môže prísť pri arbitrážach o stámilióny. Zväčša kvôli Ficovým vládam“, „Slovensko stráca poslednú šancu“, „Fico tvrdil, že nič platiť nebude“. Nuž a ten najvydarenejší nadpis nad jasnovidným článkom znel: „Zlý právnik Fico“! Tu sa dá ľahko dokladovať mienkotvorná úroveň vydavateľov na Slovensku a taktiež úspešnosť komentátorského vizionárstva ich zamestnancov. A to je tá zlá správa pre Slovensko v súvislosti s Achmeou. Nateraz jediná, ale naozaj veľmi zlá. Poukazuje na manipuláciu občanov médiami, poukazuje na príliš sebavedomý neprofesionalizmus a poukazuje tiež na to, že u nás možno okydať kohokoľvek, ak sa nám nepáči, a ospravedlnenia či uznania si vlastnej chyby sa od nikoho nedočkáme.

EŠTE NA PRIPOMENUTIE

Takže, zopakujme si na stránkach Slovenských národných novín jedno významné rozhodnutie a najmä jeho znenie – arbitrážny súd konštatoval, že tribunál nemá právo zasahovať do demokratického procesu suverénneho štátu a nemá právomoc rozhodovať o spore. Koncept verejného zdravotného poistenia je plne v rukách štátu. Musíme však pre objektivitu doplniť, že okrem tejto ukončenej arbitráže je rozbehnutá ešte jedna. Holandská spoločnosť žaluje Slovensko preto, že prvá vláda Roberta Fica zakázala majiteľom zdravotných poisťovní vyplatiť si zisk. V arbitráži už dal tribunál spoločnosti Achmea za pravdu a Slovensko malo zaplatiť dvadsaťpäť miliónov eur. Štát sa však obrátil na nemecké súdy s tým, že rozhodnutie nie je platné, lebo arbitrážny súd nemôže o tejto veci rozhodovať.

Ivan BROŽÍK – Foto: archív SNN

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.