Africký mor ošípaných decimuje chovy

thumbnail

Účinný systém na boj s chorobou diviačej zveri nenašiel už tretí minister. Bolo že to slávy a vzletných rečí na tlačovkách, keď v júli minulého roka minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan predložil na dvadsiate tretie rokovanie vlády SR návrh opatrení na komplexné riešenie zabránenia šíreniu afrického moru ošípaných (AMO), ktorý máme znova na Slovensku od roka 2019.

Neporadili si s ním dvaja predchádzajúci šéfovia rezortu ‒ ministerka Gabriela Matečná (SNS), ktorá dva mesiace po zistení prvého prípadu v septembri 2019 dokonca vyhlásila, že „dôvod na paniku nie je“. Vtedy boli zasiahnuté dva okresy. Jej nasledovník minister Ján Mičovský (OĽaNO) o rok nato v júli 2020 sa na tlačovej konferencii zastrájal, že „pristúpi k ráznym opatreniam“. To už bolo zasiahnutých šesť okresov a 221 infikovaných diviakov. Prisľúbil, že rezort bude poľovníkov k zintenzívneniu lovu motivovať, a to zdvojnásobením finančnej odmeny pri predkladaní vzoriek. Padli aj klasické vyhrážky, že pri neplnení plánu lovu môže, naopak, ministerstvo ukladať pokuty. Dokonca mal zámer, tak ako v Poľsku, nasadiť do likvidácie vysokých počtov diviačej zveri aj ozbrojené zložky. Na spoločné poľovačky bola vyhlásená covidová výnimka.

  • RATICOVÁ OPERÁCIA

Minister Vlčan predložil tretiu, vlastnú predstavu riešenia situácie. V pláne bolo odstreliť do konca minulého roka stotisíc premnožených diviakov. Minister financií Igor Matovič dostal za domácu úlohu nájsť v prázdnej špajze v súvislosti s africkým morom ošípaných vyše deväť miliónov eur, z toho na bežné výdavky vyše 5,5 milióna eura a na kapitálové 3,5 milióna eura. Ďalších vyše 350 000 eur sa presunulo na túto operáciu z nevyčerpaných kapitálových výdavkov z predchádzajúcich rozpočtových rokov. Slovensko sa ako pri Covid automate rozdelilo na bielu zónu bez výskytu AMO, modrú nárazníkovú a ružovú a červenú s výskytom AMO. V tých by sa nelovilo, iba dohľadávali uhynuté kusy. Mäso zo zdravých jedincov sa malo objaviť na pultoch slovenských obchodov pred Vianocami a rozšíriť sortiment diviny jelenej a danielej zveri. „Mäso bude viacnásobne kontrolované v akreditovaných laboratóriách a pre slovenských spotrebiteľov zdravotne absolútne bezpečné,“ ubezpečil na tlačovej besede riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

  • HĽADANIE VINNÍKA

Po pol roku od predloženia je plnenie dokumentu úbohé. Podľa stanoviska Slovenskej poľovníckej komory AMO zasiahlo už dvadsaťpäť okresov, ministerstvo ich uvádza ešte viac. Minister predĺžil čas odstrelu diviačej zveri do 30. júna 2022, lebo v novembri 2021 bolo zastrelených len vyše päťdesiattisíc kusov z predpokladaného počtu stotisíc diviakov. Pridala sa aj prezidentka Zuzana Čaputová, pretože podpísala novelu zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorá dovoľuje používať pri love diviakov doteraz zakázané nočné videnie, čo ocenil aj poslanec NR SR za hnutie OĽaNO György Gyimesi. Je zvláštne, že sa kvóta nemôže naplniť – oficiálne na Slovensku vlastní dlhú guľovú zbraň šesťdesiattritisíc poľovníkov, čo je viac ako ozbrojených profesionálnych vojakov a policajtov dohromady.

Na pultoch sa však diviačie mäso na konci roka neobjavilo v očakávanom množstve. Agrorezort z toho viní zlú spoluprácu medzi spracovateľmi ulovených diviakov, poľovníkmi a obchodníkmi. Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič však tvrdí, že predávať chcú, len nie je čo, a riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai zase uviedla, že hlavným problémom je zabezpečenie požiadavky na logistiku dodávok vo vysokých objemoch na centrály obchodných reťazcov. Slovenská poľovnícka komora sa zase bráni, že diviaky sú strieľané vo veľkých objemoch. Na vine teda nie je vlastne nikto a úmysel bol  ako vždy dobrý...

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátna veterinárna a potravinová správa SR a zástupcovia chovateľov ošípaných, spracovateľov bravčového mäsa a zástupcovia obchodu podpísali preto aspoň memorandum o spoločnom postupe proti šíreniu AMO.

  • DEVIATE OHNISKO

Začiatkom decembra minulého roka vo veľkochove v obci Jesenské identifikovali už deviate ohnisko AMO v minulom roku. Ide o jednu zo štyroch fariem patriacich na Slovensku dánskej spoločnosti Pigagro so zameraním na živočíšnu i rastlinnú výrobu. Ročná produkcia fariem je stotridsaťtisíc kusov ošípaných. Keďže na AMO neexistuje liek a je vysoko prenosný, muselo sa 3 625 prasníc, 700 prasničiek a vyše 20 000 odstavčiat z chovu utratiť.

Ivan KRAJČOVIČ – Foto: Elena KOMADOVÁ

           

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.