Ako a čím dokázal Marian Kotleba rozdeliť spoločnosť

thumbnail

Zhrozenie z toho, ako sú niektorí zdesení z výsledkov volieb. Ako novinár si nemôžem dovoliť ten luxus, že by som nevyužíval komunikáciu cez sociálne siete. Tých vyše päťsto osôb, s ktorými takto občas komunikujem, považujem zväčša za známych, ale je medzi nimi aj niekoľko desiatok skutočných osobných priateľov. Už predvolebná kampaň potvrdila, že siete môžu byť ukazovateľom nálad rôznych skupín spoločnosti aj kvality medziľudských vzťahov.

■ LAKMUSOVÝ PAPIER

Predvolebné prieskumy by mali byť lakmusovým papierom, či spoločnosť je už veľmi prekyslená hnevom a sklamaním, alebo je ešte aspoň trocha zásaditá, čo nie je to isté ako zásadová. Lakmusový papier všetkých možných prieskumných agentúr však stále ukazoval, že prostredie je takmer neutrálne. No bolo to celkom inak. Kto ešte bude veriť prieskumom verejnej mienky, za ktoré agentúry berú nemalé peniaze?! Agentúry by sa mali dobrovoľne rozpustiť, aby viac nemohli klamať a manipulovať verejnosť svojimi nezmyselnými výstupmi.

Vráťme sa však k náladám obyvateľstva. Ak kvôli statusom s odlišným politickým názorom či občianskym postojom si mnohí začali vymazávať či blokovať ľudí zo zoznamu svojich priateľov, je to ich právo. Ak však po voľbách začnú cez siete šíriť hystériu, otvorené nepriateľstvo, urážky a nenávisť, už to nie je ich právo, ale nastupuje právo napadnutých brániť sa. Aj prostredníctvom prokuratúry.

Výraz „hater“ označuje toho, kto šíri nenávisť. Ako sa hatermi po voľbách odrazu stali ľudia, ktorí pred voľbami verejne vzývali pravdu a lásku v duchu havlovskej pseudohumanity? Zrazu sa objavovali statusy typu: Kto volil Kotlebu, vymažte si ma z priateľov! Dokonca človek, ktorý stál kedysi na čele verejnoprávnej televízie, otvorene vyzýval na používanie samopalov, zrejme pod vplyvom demokraciu vzbudzujúcich silných trúnkov...

■ VICE VERSA

Očividne nielen jeho neprajníci, ale na druhej strane aj banskobystrický župan a jeho strana sú silní v práci so sociálnymi sieťami a virtuálny priestor je pre nich hlbokým zdrojom prívržencov. Cez sociálne siete a internet si získavajú najmä mladých ľudí. Voľby ukázali, že Kotleba si dokáže získať veľa prvovoličov. Kotlebovci majú šesť silných facebookových stránok. Prostredníctvom nich dokážu osloviť desaťtisíce ľudí. Okrem toho ich komunikácia prúdi aj na niekoľkých menších stránkach. Ich aktivita začala výrazne rásť približne tri týždne pred voľbami. Na niektorých stránkach dokonca až trojnásobne. Krátko pred voľbami získavali tri hlavné stránky až desaťtisíce nových fanúšikov. Len na spresnenie – Marian Kotleba sám získal vo voľbách vyše stopäťdesiatšesťtisíc hlasov, čím sa dostal medzi najviac volených politikov.

kotleba1Politický geograf Tibor Madleňák pripomenul, že podľa výsledkov mala ĽS NS veľa voličov nielen medzi prvovoličmi, ale aj medzi tradičnými nevoličmi a bývalými voličmi Smeru. Toho Smeru, ktorého zástupca povedal, že Kotlebu porazí vo voľbách aj vrece zemiakov...

„Regionálne víťazila Kotlebova strana v hladových dolinách a chudobných oblastiach stredného Slovenska, kde sa nakopili dlhodobo neriešené problémy. V týchto voľbách sa však vplyv Kotlebu rozšíril aj do ďalších regiónov Slovenska. Išiel na severozápad a západ. Desať percent mal napríklad v Piešťanoch. Na hornej Nitre takmer deväť a na východe okolo osem percent,“ konštatoval T. Madleňák.

■ TREBA NADHĽAD

Som veľmi ďaleko od toho, aby som schvaľoval vstup Kotlebovej strany do parlamentu. Ale ešte ďalej som od toho, aby som voličov, ktorí Kotlebu do parlamentu dostali, paušálne označoval rôznymi hanlivými prívlastkami, ako to robia mnohí tieždemokrati na sieťach. Nemusím súhlasiť s výsledkami volieb, ale musím sa s nimi zmieriť, keďže prebehli legálne a ústavne. Som z rodiny, ktorá má hlbokú antifašistickú aj antikomunistickú tradíciu. Mám príbuzných po celom svete a sú to zväčša potomkovia členov našej rodiny, ktorí utekali v rôznych časoch pred rôznymi totalitami. Väčšina našej rodiny však ostala na Slovensku a tu mnohí moji predkovia bojovali aj so zbraňou v ruke proti okupantom. Pochádzame z kraja, kde vypuklo povstanie. Našu obec Kalište vyvraždili a vypálili. Nevolil som Kotlebu, ale dokážem pochopiť, prečo ho práve v tom kraji s povstaleckou tradíciou mnohí volili. A neoznačujem ich za zberbu či hlupákov.

Také označenie si asi skôr zaslúžia tí, ktorí svojou aroganciou vo verejných funkciách motivovali voličov, aby zdvihli hlavy a päste. Desaťročia sa tu na veľkú časť radových občanov nebrali nijaké ohľady, ba naopak – noví mocipáni nechávali celý ten kraj s hladovými dolinami napospas mafiánom typu M. Černák. Keď Kotleba zvíťazil v župných voľbách, ani to nezobudilo tých, čo si na politických mapách štátu delili územia podľa kamarátskych a ekonomických väzieb. Ľudia vo voľbách ukázali všetkým stranám, že nikto tu už nebude vládnuť ako neobmedzený gubernátor, lebo už toho bolo dosť. Patová situácia, ktorá nijakej zo strán nedala potrebnú väčšinu, je jasným zrkadlom toho, čo tu moc predvádza od zmeny režimu v roku 1989. Každé nové delenie moci a vlády nad týmto štátom, či už v rokoch 1998, 2006, 2010 ale aj 2012, len potvrdzovalo, že politikom ide najmä o ich vlastné záujmy, a nie o záujmy občanov. Aj preto tu máme iba politikov a nevyrástol tu ani jeden jediný skutočný štátnik.

■ KISKOV FAUL

Ak niekto vkladal nádeje v zmysle objavenia sa štátnika do osoby súčasného prezidenta, jeho činnosť každého realistu musela rýchlo vyviesť z omylu. Andreja Kisku aj s jeho lietaním medzi Popradom a Bratislavou volajú vtipkári Lietajúci Čestmír (hoci meno Čestmír mu vôbec nesedí), iní ho označujú za ochotného hovorcu svojho vlastného poradcu Martina Bútoru.

Keď v pondelok siedmeho marca, vtedy už z Tatier priletený prezident Andrej Kiska odmietol pozvať na povolebné stretnutie so šéfmi parlamentných strán ako jediného Mariana Kotlebu, urobil chybu. Takú, akú urobí hociktorý egocentrický radový politik, ale neurobí ju rozhľadený štátnik. Kotleba sa totiž legitímne v rámci demokratických volieb dostal do parlamentu. Či sa to niekomu páči, alebo nie. Prezident sa mal s ním stretnúť a schôdzku mohol využiť aj na to, aby Kotlebovi vysvetlil, prečo sa s ním ďalej stretávať nebude. Lebo je fakt, že ak nechce, nemusí, Kotleba totiž nebude súčasťou exekutívy, aspoň teda po týchto voľbách nie... Nie je v poriadku, že sa o rozhodnutí prezidenta musel Marian Kotleba dozvedieť najprv z médií, pretože Andrej Kiska ako prezident má zastupovať a vážiť si všetkých občanov, teda aj voličov jemu osobne nesympatických radikálnych strán.

VÝCHODISKO NA SMETISKO

Voliči prejavili v sobotu piateho marca vážnu frustráciu z tradičných strán a politikov. Aké ponúkli voliči politikom východisko? Viacerých z nich poslali na smetisko. Je to azda náznak toho, že aj v každých budúcich voľbách sa nahnevaní voliči zmobilizujú a na smetisko dejín budú posielať ďalších a ďalších politikov. Zdesení z výsledkov volieb nemajú byť voliči ktorejkoľvek strany, ale politici, ktorí konali tak, že sa majú prečo obávať odchodu do politického dôchodku veľmi rýchlym odkráčaním z bratislavského sídla NR SR do postupného zabudnutia. Hoci preto, že múdri si svoju históriu pripomínajú a hlúpi si ju musia prežiť znova, práve voliči by nemali zabúdať na tých, ktorí im nedali nič okrem sľubov, ktoré nesplnili...



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.