Ako sa internačný mení na integračný

thumbnail

V Gauntanáme ich dlho väznili ako teroristov ‒ teraz sú z nich baránkovia? Vo štvrtok 20. novembra tohto roka  prijala slovenská administratíva a jej príslušné orgány v rámci medzinárodných dohôd z júna 2009 , uzavretých medzi členskými štátmi EÚ a USA, ďalších dvoch väzňov z amerického internačného tábora Guantanámo Bay, kde USA od roku 1992 zadržiavali 775 bojovníkov al-Káidy a Talibanu uväznených počas vojny v Afganistane.  Až v rámci tejto informácie ako „podporný  argument“ zaznelo, že Slovensko prijalo dlhodobo internovaných z tohto amerického väzenského zariadenia na Kube už aj v roku 2010. Počet bývalých zajatcov, ktorí sa majú integrovať u nás, sa takto zvýšil na osem...

Podľa informácií hovorcu ministerstva vnútra Petara  Lazarova majú byť doteraz  prísne strážení väzni Tunisan Hisham Sliti (48) a Jemenčan Hussain Almerfedi (36) na Slovensku zaradení do trojročného integračného programu, ktorý im má pomôcť úspešne sa začleniť do našej spoločnosti.
VZOR DEMOKRACIE?

Podľa oficiálnych vyjadrení ministerstva nepredstavujú menovaní pre Slovensko nijaké bezpečnostné riziko, lebo vraj neboli z ničoho obvinení a ani za nič odsúdení… Logickou otázkou preto ostáva, za čo ich teda krajina, ktorá sa hrdí prívlastkom „kolíska slobody a demokracie“, vyše desať rokov držala v najprísnejšie stráženej väznici, kde boli vystavení mučeniu, sexuálnemu obťažovaniu, náboženským ústrkom a najrôznejšiemu ponižovaniu?  Čarovaním s právnickou terminológiou im USA nepriznali štatút väzňov podľa Ženevskej konvencie a až protesty svetovej verejnosti prinútili americký štátny aparát  zmeniť pomery v tomto koncentračnom tábore a riešiť situáciu v ňom zadržiavaných.  Doteraz z neho „prepustili“ polovicu internovaných, aby aj takto splnili prísľub prezidenta B. Obamu, že väzenie zruší...

ZVÁŽENIE RIZIKA

Zo zverejnených informácií nie je zrejmé, kedy, kto a ako kompetentne u nás vyhodnocoval skutočné bezpečnostné riziko vyplývajúce z deportácií v USA väznených islamských radikálov na ich nedobrovoľné (nútené) začleňovanie sa do našej spoločnosti.
Aj keď sa k podobnej ústretovosti voči  B. Obamovi pri legalizácii pomerov okolo Guantanáma zaviazali v roku 2009 mnohé krajiny EÚ, väčšina z nich pristupuje k svojmu záväzku omnoho opatrnejšie ako Slovensko. Kým my sme už prijali osem väzňov, naši susedia Česi a Rakúšania ani jedného, Maďari, Bulhari, Lotyši, Švédi a Dáni po jednom, Taliani, Íri či Portugalci dvoch a veľké bohaté Nemecko iba troch.

Majú azda v uvedených krajinách úzkoprsejších bezpečnostných analytikov ako my? Alebo ich analytici, na rozdiel od našich, už zaregistrovali narastajúcu radikalizáciu v islamskom svete? Stupňujúce sa bombové útoky al-Káidy, vraždenie a únosy Boko Haram či rastúcu krutosť a brutalitu bojovníkov Islamského štátu Iraku a Sýrie (ISIS), ktorí verejne vyhlásili územie Slovenska za súčasť svojho budúceho štátu!?

POTENCIÁLNY TERČ

Čo vedie vysokých štátnych úradníkov, že túto krajinu ponúkajú za ďalší potenciálny terč krvavých aktivít islamských extrémistov? A prečo majú naši nebohatí občania zo svojich daní platiť dlhoročné integračné programy – pobyty amerických väzňov – islamských radikálov a ich rodín u nás? Ich ubytovanie, stravovanie, každodenné profesionálne tlmočenie, jazykovú prípravu, školy a vzdelávanie pre ich deti či zdravotnú starostlivosť pre všetkých členov širokej rodiny, ktorých si k nám zaiste dovedú, aby ich integrácia bola plynulejšia. Prečo vôbec slovenská štátna administratíva prenáša následky vážnych politických zlyhaní amerických úradov v tak neadekvátnom rozsahu na bedrá našich občanov?

Nehazardujme s našou bezpečnosťou, správajme sa primerane obozretne a uvážlivo, nasledujme v tomto smere našich susedov Čechov, Rakúšanov, Maďarov, ale aj samotných Nemcov, no predovšetkým prestaňme s nadmerným transferom nebezpečných cudzích bremien ohrozovať slovenské obyvateľstvo.

Jaroslav PAŠKA ‒ Ilustrácia Andrej MIŠANEK

Autor bol europoslancom za SNS.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.