Ako urovnať nezhody literátov?

thumbnail

Chronická kríza v spisovateľských organizáciách sa nekončí – pokračuje! Posledných päť rokov prežívajú spisovatelia mimoriadne komplikované a búrlivé obdobie. Bez ohľadu na to, či sú členmi niektorej zo spisovateľských organizácií, alebo žijú svoj literárny život takpovediac individuálne, nemôže byť ani jeden z nich ľahostajný k dianiu v literárnej societe. Mohli by sme s trochou autorskej licencie povedať, že pod povrchom driemajúce rozpory v spisovateľskej obci vyliezli na povrch pri kauze predaja Domu spisovateľov. O tejto zamotanej, až trestno-právnej pokonávke sme našich čitateľov informovali podrobne v sérii článkov, a tak si len zhrňme fakty. V lete 2012 zástupcovia dvoch spisovateľských subjektov, teda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) a Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) – Pavol Janík a Braňo Hochel – podpísali s firmou Arthur DS zmluvu o prenájme Domu spisovateľov. Neštandardné bolo však to, že zmluva znela na desať rokov s opciou na ďalších dvadsaťdva rokov, čo sa prakticky rovnalo predaju budovy. Právne spory sa ťahajú, keďže spisovatelia pred vyše rokom prišli aj o Klub spisovateľov. Najprv tam krátko sídlil striptízový bar. Ako sa vyjadril nemenovaný prozaik: štyridsať rokov sme tu mali socialistický realizmus a teraz máme realizmus kapitalistický. Potom sa priestory pokúšal oživiť podnikateľ s víziou umeleckého klubu, no a teraz sú prázdne. Aby toho nebolo dosť, tak AOSS sa na svojom zasadnutí začiatkom septembra pokúsila zrušiť túto strešnú spisovateľskú platformu, ktorú tvorí šesť organizácií. Na ukončenie činnosti AOSS boli potrebné štyri hlasy spisovateľských organizácií. Lenže hlasovanie sa skončilo pomerom 3 : 3, takže  AOSS pokračuje vo svojej činnosti a novou predsedníčkou sa stala Vladimíra Komorovská, bývalá tajomníčka Slovenského centra PEN (SC PEN). Vzápätí vypukli spory okolo miesta šéfredaktora časopisu Romboid, ktorý vydáva AOSS. Konkurz síce vyhrala poetka, prekladateľka a literárna kritička Stanislava Chrobáková Repar, no zmluva bola podpísaná len na rok, a keďže menovaná odchádza na dlhšie časové obdobie do zahraničia, AOSS vypísala nový konkurz. Zvíťazil spisovateľ a literárny kritik Jaroslav Vlnka. Nasledovala aktivita časti členov AOSS,  ktorí zorganizovali petičnú akciu za revíziu tohto rozhodnutia. Aby toho nebolo dosť, po vnútorných nezrovnalostiach sa vzdal miesta predsedu Klubu nezávislých spisovateľov básnik a prekladateľ Milan Richter, ktorého nahradila prozaička a kritička Mária Bátorová, a prezident SC PEN Jozef Heriban oznámil, že začiatkom budúceho roka nebude znova kandidovať na svoju funkciu.

Celé toto turbulentné dianie len dokazuje, že spisovatelia sa dostávajú do bodu, keď bude nutné nájsť spoločné východisko alebo začať v podstate odznova. Ak, samozrejme, ostanú bokom nepodstatné spory a politické „tiežaktivity“ niektorých z nich, ktoré boli živnou pôdou pre súčasný smutný stav.

Text a foto: Maroš M. BANČEJ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.