Aktuálna autonómia a runy

thumbnail

Na Slovensku neexistujú etnicky čisté územia

Viacerí európski politici kritizujú podporu, ba podnecovanie Orbána na presadzovanie autonómií pre Maďarov v štátoch susediacich s Maďarskom, aj keď, nepochopiteľne, protidemokratický „orbánizmus“ Európska únia doteraz neodsúdila, čo zaskočilo viacerých pozorovateľov.

Proti diskusiám o autonómii na našom juhu sa pomerne ostro vyslovilo aj KDH, ktorého viaceré neveľmi proslovenské postoje sú už notoricky známe. Kresťanskí demokrati kritizovali najmä predstavenie autonómie a rokovania Strany maďarskej komunity s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Kádeháci doplnili, že na našom území nie sú jednoznačne etnicky čisté územia a autonómia by znamenala, že Slováci by tu žili ako menšina. Dodajme, že by sa tak stalo národu vo vlastnom štáte a také niečo je už neprípustné nechať bez povšimnutia, nieto ešte podpaľačské diskusie o autonómii na juhu Slovenska.

Do tohto ako do zlej mozaiky zapadá oznámenie matičiarov z južnoslovenskej obce Košúty, že sa tu pri tabuliach s názvom obce pri ich vstupe vyskytujú nové tabuľky. Obsahujú názvy obcí ‒ trebárs Čierny Brod a Košúty ‒ v akomsi klinovom či runovom písme, ktoré tu mali umiestniť príslušníci maďarskej národnostnej menšiny. Údajne to je pôvodné písmo Maďarov. Tabuľky osadzujú za účasti príslušníkov menšiny a za bujarých osláv. Táto národnostná menšina však akosi zabúda, že skôr ako len v legendách vymyslené ich písmo tu oddávna bolo ‒ a to aj vierohodne historicky doložené ‒ písmo starých Slovákov. Hlaholika a neskôr cyrilika boli vytvorené pre hlásanie Božieho slova.

Matica slovenská a jej Stredisko národnostných vzťahov už pripravuje podanie o podozrení z protiprávnej činnosti, ktoré po doručení oficiálneho oznámenia a dokumentácie zašle Ministerstvu vnútra SR. V najbližších dňoch bude táto matičná odnož pozorne sledovať, ako sa vyvinie celá situácia okolo „runových pomenovaní“ a ako budú v tejto záležitosti postupovať orgány štátnej správy. Informácie o spôsobe a najmä o výsledku, ako sa s touto zrejme protištátnou činnosťou vyrovnajú a dajú celú záležitosť do takého právneho stavu, aby na južnom Slovensku žili obyvatelia v harmónii a spolupráci bez ohľadu na národnostnú, jazykovú a etnickú príslušnosť, prinesieme v najbližšom vydaní SNN.

Viliam KOMORA

Foto: archív autora

 



1 Komentár

  • x

    " wende runen" ( od črt a rezov - ryté )?! A kde sú tu Madˇari ?

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.