Aliancia za rodinu predstavila svoje politické ciele

thumbnail

Spoločnosť prežije, iba ak prežije rodina. Aliancia za rodinu (AZR) bola hlavným organizátorom februárového referenda o rodine. Takmer miliónová účasť občanov znamenala pre občianske združenie záväzok venovať sa téme ďalej. V týchto dňoch predstúpilo vedenie organizácie pred novinárov a informovalo ich o svojich zámeroch. Predseda  AZR Anton Chromík poskytol v tejto súvislosti našim novinám rozhovor.

  • Netajili ste sa tým, že na realizáciu cieľov aliancie potrebujete politické strany. Súčasne ste sa dištancovali od spojitosti s ktoroukoľvek zo súčasných politických strán. Už ste s niektorými konzultovali svoj program?

Nie, predkladáme ho teraz  prostredníctvom novinárov. Myslím si, že náš priestor presadzovania politických opatrení voči všetkým politickým stranám je veľmi dôležité zachovať.

  • Váš program má názov Rodinná politika, Slovensko 2015. A podtitul znie: Návrhy Aliancie za rodinu na zavedenie family mainstreaming politiky do programov politických strán. Trúfate si predpokladať, že váš program prijmú? Budete takú stranu podporovať vo voľbách?

Každú stranu, ktorá prijme náš program, budeme podporovať. Podporovať rodinnú politiku je vecou života a smrti tejto spoločnosti. Politické strany by sa mali zjednotiť na tom, ktoré opatrenia budú v rámci prorodinnej politiky realizovať.  Lebo toto je naozaj krízová situácia. Nesmie byť zanedbaná a nesmieme rozmýšľať v štvorročných volebných obdobiach. Toto je štátnická vec a pre každú stranu, ktorá má záujem o štát a riadenie štátu,  životne dôležitá.

  • Skúmali ste volebné programy strán?

Áno,  niektoré  boli medializované, iné sa tvoria. A aby sa naše návrhy dostali do ich volebných programov, bolo dôležité predstaviť túto tému ešte počas leta. Aby sa dostali do ich  volebných programov,  aby sa k našim návrhom  nejako prihlásili alebo vydali svoje stanovisko.

  • Čo vás núti zamýšľať sa nad rodinnou politikou?

Najnovšia správa OSN Slovensku nemaľuje svetlú budúcnosť. Podľa odhadu OSN do roku 2100 má klesnúť počet obyvateľov Slovenska na 3,7 milióna pri stúpajúcom počte obyvateľov Afriky  a Ázie. K demografickému vymieraniu Slovenska a s cieľom odbremeniť sociálny systém vďaka fungujúcim rodinám sa musia všetky politické strany bez rozdielu podieľať na rýchlom vypracovaní a realizácii akčných plánov a celoštátnej stratégie zlepšenia demografie,  ochrany a podpory rodiny.

  • Aké konkrétne opatrenia navrhujete?

Naše opatrenia by mali viesť k prijatiu osobitných politík v oblasti spravodlivosti, nezamestnanosti, v boji proti korupcii a individualizmu, ktorý neberie ohľad na iných. Malo by sa to prejaviť v podpore manželstva ako stabilného zväzku. Predpokladáme  prijatie ústavného zákona o  práve detí na otca a mamu pri adopciách podľa súčasného zákona o  rodine a jedinečnom postavení manželstva. Navrhujeme mladomanželské pôžičky, ale i zmenu zloženia Rady vlády pre ľudské práva a ich výborov, aby pomerne rešpektovala názorové spektrum občanov SR v otázkach rodiny a manželstva. Alebo zrušenie kontroverznej Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv a vypracovanie nového dokumentu na základe konsenzu spoločnosti. A v tejto súvislosti aj zabezpečenie efektivity vo využívaní prostriedkov daňových poplatníkov. Myslím tým odstránenie štátnej podpory programom, ktoré sa zneužívajú iba na presadzovanie ideológie a manipuláciu verejnej mienky pod rúškom ľudských práv.

  • Ide o program rodovej stratégie a podobne?

Napríklad. Alebo o presadzovanie práva na homosexuálne „manželstvo“. Na to nejestvuje ľudské právo.

  • Navrhujete podporu rodín, aby si mohli dovoliť viacej detí. Viete, odkiaľ na to zobrať finančné prostriedky?

Keď dokážeme poskytnúť stimuly investorom, mali by sme aj rodinám. Rozpadnuté rodiny stoja štát oveľa viac prostriedkov. Úpravou štátnych grantových schém s ich zameraním na podporu rodiny, manželstva a detí je investícia do budúcnosti Slovenska.  Navrhujeme, aby sa na rodinu myslelo pri každom novom zákone i pri novelizácii zákonov. Vo vyspelých krajinách je výška podpory rodinám rovnaká, či sa matka sama stará o dieťa, alebo ho dáva do detských zariadení. Aj my to chceme dosiahnuť. Chceme zabrániť prepadu rodiny do chudoby  pri starostlivosti o dieťa.

  • Z čoho ste vychádzali pri svojich návrhoch?

Z našich skúseností, z odborných štúdií i zo skúseností štátov, kde je starostlivosť o rodiny na oveľa vyššej úrovni. Rodinám by pomohlo, ak by sa dosiahlo zatraktívnenie zamestnávania matiek po rodičovskej dovolenke. Zamestnávaním na čiastočný úväzok, prípadne s príspevkom na odvody zamestnávateľa za zamestnanca. Jestvuje dosť príkladov, ako pomôcť rodinám s deťmi.

Zhovárala sa Eva ZELENAYOVÁ - Foto: internet

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.