ÁNO turulom – národným hrdinom NIE!

thumbnail

Kto má u nás na Slovensku právo na aké pamätníky minulosti. Pred pár týždňami pri zakladaní pamätníka nášho národného velikána Ľ. Štúra v meste Štúrovo, teda na území Slovenskej republiky, hungaristickí radikáli a hlupáci v prítomnosti bývalého ministra školstva L. Szigetiho nahádzali hnoj na základný kameň a miesto neskôr zdemolovali – základovú dosku odcudzili a kameň, ktorý bol darom krajanov z Maďarska, odvalili. Szigeti v písomnej reakcii na incident nazval slávnostný akt k dvojstému výročiu narodenia Ľ. Štúra bezprecedentnou provokáciou Matice slovenskej, ktorá nemá empatiu, ak chce mať v tomto meste Štúrov pamätník –veď ten nemá k Štúrovu nijaký vzťah, ani tam nikdy nebol... Hlúposť Szigetiho dokazuje aj jeho argumentácia, že by isto nemal problém s pamätníkom Štúra v mieste, kde pôsobil. Nuž, Ľudovít Štúr okrem iných pôsobil aj v meste Ráb – teraz maďarsky Györ, neďaleko slovenskej obce Medveďovo. Postaví tam miestna samospráva pamätník, ak ju požiadame?

DEJINNÉ A INÉ  CESTY

Pred pár rokmi, 4. júna 2012, maďarský minister obrany Csaba Hende odhalil v meste Komárom, oproti slovenskému Komárnu, novú sochu „ftáka turula“. Bolo to v predvečer Dňa národnej spolupatričnosti, ktorým si Maďari pripomínajú výročie Trianonskej mierovej zmluvy. Tá je pre nich zlá, lebo ich vraj pripravila o časť územia. To je čistý revizionizmus.
Na podstavci pod týmto maďarským symbolom, ktorý je umiestnený uprostred križovatky cesty vedúcej do Budapešti s cestou smerujúcou k slovenskej hranici, sú znázornené mapy maďarského mesta Komárom a Komárna v SR.

„Táto krajina a tento národ sa postaví za každého svojho občana a za každého Maďara, nech žije kdekoľvek vo svete,“ povedal vtedy maďarský minister obrany v prejave.

Naše slovenské územie si priamo či nepriamo hungaristickí revizionisti značkujú už dávnejšie. Stavajú si na našom území totemy s turulmi a tiež pomníky osobnostiam maďarskej, občas i uhorskej histórie. Len pár príkladov: pomník vojakom maďarskej revolúcie 1848 – 1849 v meste Dunajská Streda, na vrchole pomníka je turul, vták z maďarskej mytológie. Obec Sikenička v okrese Nové Zámky: pred priečelím kostola sa nachádza pamätník obeliskového tvaru, na vrchole je plastika turula. Pomník Bájny vták Turul autora A. Borsiho z roku 1996 stojí pred Mestským úradom obce Veľké Kapušany. Je toho oveľa viac, mapujeme, zverejníme.

■ PÁRKÁNY ‒  ŠTÚROVO

Štúrovu ulicu mestské zastupiteľstvo po roku 1989 premenovalo, v súčasnosti je Hasičská; iné ulice v centre mesta sú pomenované podľa maďarských historických osôb, ktoré sa negatívne vyjadrovali o slovenskom národe. Pamätníky maďarským osobnostiam a dejinám: sikulský stĺp v centre mesta, pamätná tabuľa miestnemu maďarskému spisovateľovi Zsigmondovi Sebókovi, pamätná tabuľa miestnemu maďarskému lekárovi židovského pôvodu Mórovi Wernerovi, pamätná tabuľa miestnemu maďarskému hudobnému skladateľovi Ernestovi Zahovayovi, socha kráľa Jána Sobieskeho, ktorý vraj oslobodil územie. Mesto prispelo takmer na každú pamiatku.

Keď však  išlo o pamätníky slovenským osobnostiam a dejinám, ako je pamätná tabuľa akad. sochárovi J. Ostrovskému, ktorý tvoril a zomrel v Štúrove, odhalil ju MO MS Štúrovo v roku 2015, mesto neprispelo MO MS ani na po dvoch žiadostiach o dotáciu na tabuľu.

Mimochodom, tamojší most cez Dunaj nesie meno princeznej Márie Valérie. Tá rovnako ako Ľudovít Štúr iba prechádzala mestom. Naporúdzi je dobrá odpoveď hlúpej otázke barbarských hungaristických hnojometov a L. Szigetiho: Čo mal Štúr so Štúrovom? Nuž, neraz tadiaľ prechádzal v rámci uhorskej vlasti (teda nie maďarskej) cez Dunaj rovnako ako iní občania Uhorska. Najmä počas bojov v revolúcii z meruôsmych rokov, keď ho zradil Košut. Lászlo Szigeti a jeho protištúrovskí kumpáni asi nevedia, že tam bol kedysi najplytší brod cez Dunaj...

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

Komentár autora na túto tému.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.