Antisociálna politika pokračuje

thumbnail

POZNÁMKA

Ivan KRAJČOVIČ

Chceme Slovensko vnútorne súdržné, silné a sociálne spravodlivé. Osobitnú pozornosť budeme venovať chudobným, chorým a slabším. To sú citácie z úvodu Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na obdobie rokov 2020 – 2024. Výrazné sľuby o zachovaní sociálnych istôt minulosti boli jedným z dôvodov víťazstva strán terajšej koalície vo voľbách. Na sociálnej sieti ešte v máji minulého roka tvrdil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, že súčasná vláda nebude šetriť na ľuďoch, ale na sebe. Doslova napísal: „Ako minister sa určite nechystám škrtať sociálne benefity pre ľudí.“

Prešlo niekoľko mesiacov, a všetko je inak. Už v minulom roku vláda postupne rozhlodala tripartitu a ničila sociálny dialóg. Nevyplatila trináste dôchodky, hoci o úprimnosti ich schválenia vládou Roberta Fica na poslednú chvíľu pred voľbami sa dá pochybovať. Sľuboval totiž trinásty dôchodok už v roku 2010 a sľub splnil až po desiatich rokoch, keď hrozilo, že nebude v parlamente. Minister Milan Krajniak v minulom roku minimálnu mzdu nielenže zrazil, ale ignoroval aj jej zvýšenie dané zákonom.

Plénum Národnej rady SR koncom minulého roka prelomilo veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri návrhu zákona ministra Krajniaka o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, čím sa od januára zrušili pre deti plošné obedy zadarmo. Vo februári prezidentka SR Zuzana Čaputová, naopak, podpísala napriek protestom novelu Zákonníka práce. Zamestnanci tak prišli o automat na výpočet minimálnej mzdy, odpojili sa príplatky od minimálnej mzdy, znížili sa minimálne mzdové nároky, sťažilo sa pôsobenie odborov u zamestnávateľa, zrušilo sa rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, zmenilo sa pôsobenie zástupcov zamestnancov v tripartite, starší ľudia, ktorí dovŕšili šesťdesiatpäť rokov a majú nárok na starobný dôchodok, môžu dostať v práci výpoveď. Zato v máji tohto roka sa objavila novela, podľa ktorej sa má odchod do dôchodku zvyšovať. Zrušilo sa oslobodenie trinástych a štrnástych platov od sociálnych odvodov. Minimálne dôchodky pre dvestošestnásťtisíc ich poberateľov sú v tomto roku zmrazené.

V apríli 2021 nový premiér Eduard Heger na tlačovej besede bombasticky vyhlásil, že minister financií Igor Matovič má pripravené „veľmi kvalitné návrhy na cielené odškodnenie“ majiteľov povinne zatvorených prevádzok pre koronakrízu. Na konci mája sa tlačovka už nekonala, iba z médií sa obchodníci dozvedeli, že štát ich nechá utopiť sa v dlhoch, ktoré si sami nespôsobili. Vláda poskytla iba tridsaťpäť percent z fixných nákladov, ktoré obchodníci počas zatvorenia mali, a odmietla refundovať ušlé tržby vo výškach desiatok miliónov eur. Niektorí z nich už podali žaloby na Európsky súd pre ľudské práva. Čo sa týka firiem, za prvý štvrťrok tohto roka ukončilo svoju činnosť dovedna deväťstopätnásť spoločností s ručením obmedzeným a štyridsaťjeden akciových spoločností. Podľa Štatistického úradu SR medziročná miera nezamestnanosti, vypočítaná z počtu uchádzačov o zamestnanie, v januári 2021 vzrástla zo 6,13 percenta na 8,5 percenta. V apríli 2021 sa zvýšila na 8,55 percenta.

Je tragikomické, ak vláda za rok a pol svojho vládnutia hodnotí nárast nezamestnanosti, chudoby, porušovanie ľudských práv a likvidáciu sociálnych istôt občanov ako úspech. „Chceme urobiť zo Slovenska úspešnú, modernú krajinu, kde budeme radi žiť,“ povedal pre reláciu Ide o pravdu premiér Eduard Heger.

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.