„Autonómia je kľúčová“

thumbnail

Viktor Orbán opäť raz po čase (ne)vie, čo chce. Autonómia je kľúčovou záležitosťou maďarskej zahraničnej politiky, vyhlásil v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého však prioritou vo vzťahu k susedným krajinám je spolupráca. To je pozoruhodný výrok. Podľa agentúry MTI Viktor Orbán na mimoriadnej schôdzke s maďarskými veľvyslancami v reakcii na jednu z otázok diplomatov povedal, že autonómia (Maďarov v krajinách susediacich s Maďarskom) je kľúčovou záležitosťou. „Teraz sa však vo vzťahoch so susedmi musíme sústrediť na oblasti spolupráce,“ zdôraznil premiér.

Tiché nadšenie

Strana maďarskej komunity, o ktorej sú dôvodné pochybnosti, či vôbec na Slovensku pôsobí v súlade so zákonom (možné cudzie štátne občianstvo jej predstaviteľov), je ideologicky naviazaná na vládnucu stranu v Maďarsku Fidesz kontroverzného premiéra Viktora Orbána a dokonca sa ani netají tým, že do Budapešti si pravidelne chodí po „politické noty“. Odmieta si uvedomiť, že týmto postojom našťastie iba nahráva svojej vlastnej slovenskej konkurencii – Mostu ‒ Híd Bélu Bugára, ktorý je naopak u Orbána v nemilosti. Takže z výroku premiéra Maďarska majú radosť zrejme v oboch na Slovensku registrovaných etnických politických stranách.

Nediplomatická arogancia

Maďarská zahraničná politika dlhodobo nemá problém so zasahovaním do vnútorných záležitostí okolitých suverénnych štátov Európy a Európskej únie. Či už ide o verbovanie voličov pre Fidesz aj za hranicami alebo o pravidelné stretávanie sa „zástupcov Karpatskej kotliny“, najnovšie opäť poukazovaním na nerešpektovanie územnej celistvosti Slovenska v podobe vyhlásení o autonómii jeho južných území. Obísť nemožno ani Orbánovo udeľovanie štátneho občianstva cudzím štátnym príslušníkom za súčasnej ignorancie dotknutých národných legislatív.

Výzva vláde

„SNS v tejto súvislosti opäť vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby jasným určením mantinelov  vo vzťahu k Budapešti zamedzila akýmkoľvek snahám maďarských politikov o destabilizáciu pomerov v našej krajine a rozbíjaniu jej zvrchovaného územia presadzovaním rozličných foriem autonómnej etnickej správy,“ píše sa v najnovšom vyhlásení Slovenskej národnej strany, podpísanom Jaroslavom Paškom, podpredsedom strany. Naša diplomacia, ako vždy, vyzýva na zdržanlivosť.

Ivan BROŽÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.