Autonómia na Slovensku je fikcia

thumbnail

Nacionalisti v SMK vyťahujú pred komunálnymi voľbami falošné karty. Nebola by to Strana maďarskej komunity, ak by pred voľbami farizejsky s veľkou publicitou neoznámila, že práve pred komunálnym plebiscitom nebude vyťahovať do politického ringu autonomistickú kartu. V matematike ide o negáciu negácie.

V politike je takýto postoj len potvrdením, že autonómia na juhu Slovenska je pre vybranú časť maďarskej menšiny a jej etnických politických predstaviteľov stálym cieľom. Stratégia 2016 z dielne strany Mosta ‒ Híd a vyhlásenie Józsefa Berényiho z SMK presvedčivo dokazujú, o čo politikom v týchto stranách skutočne ide.

MRAVNÝ PRINCÍP

Slovenské národné noviny už dlhodobo, takmer dva roky, upozorňujú orgány nášho štátu, aby preverili zákonnosť existencie politických strán, vo vedení ktorých môžu byť cudzí štátni príslušníci. V opačnom prípade sa môže stať, že po voľbách v roku 2016 bude nové možné zloženie Národnej rady Slovenskej republiky opäť nelegálne. Ak už nebudeme prihliadať na minulé voľby. Ide však aj o etický a morálny princíp, nielen o zákonnosť.

ZÁKONY PRE KAŽDÉHO

Podľa SNS slovenský zákon stále platí a treba ho dodržiavať: „Kto získa občianstvo inej krajiny, automaticky stráca to slovenské. Ak bolo vyhovené žiadosti pána Berényiho a je maďarským občanom, stratil podľa nášho zákona slovenské občianstvo a nemôže byť podľa našich zákonov predsedom politickej strany. To by tiež znamenalo, že všetky jeho úkony vyplývajúce z tejto funkcie sú neplatné – môže byť neplatný mandát Pála Csákyho v europarlamente, môže byť neplatná účasť SMK v komunálnych voľbách,“ hovorí sa vo vyhlásení predsedu strany Andreja Danka.

STANOVISKO MATICE SLOVENSKEJ

Matica slovenská považuje nastolenie témy autonómie pre maďarskú menšinu na Slovensku po komunálnych a pred parlamentnými voľbami v marci 2016 zo strany SMK za hazardný, nerozvážny a politicky nezodpovedný krok, ktorý môže mať nepredvídateľné následky a spôsobiť zhoršenie krehkých slovensko-maďarských vzťahov i pokojného spolunažívania oboch susedných štátov. Matica by chcela veriť slovám J. Berényiho v tom zmysle, že jeho politické vodcovstvo a program SMK sa bude odvíjať iba v ústavných rámcoch a ďalších platných zákonov na území SR. Žiaľ, už negatívna reakcia politických lídrov maďarskej menšiny na Slovensku na nález zákona o dvojitom občianstve z  Ústavného súdu SR zo 17. septembra 2014 je nepochopiteľná, lebo tento výrok deklarujú ako jeho údajné zlyhanie a protiústavný akt.

BERÉNYIHO POSTOJ

Na otázku, ako to myslí s autonómiou, József Berényi v roku 2012 pre TASR doslova odpovedal: „Pomôžem si textom, ktorý napísal pán Bohumil Olách v ostatnom čísle Obecných novín: Nedá nám nepripomenúť často v politickom zápase zneužívaný pojem územnej autonómie, o ktorú sa vraj SMK usiluje. Kritika tohto úsilia je často prehnaná a tento pojem sa využíva ako strašiak pre Slovákov, lebo maďarská menšina na Slovensku už územnú autonómiu má. Každá obec, mesto majú svoje územie a ak v nich v komunálnych voľbách získajú prevahu poslanci strán maďarskej menšiny, ustanoví sa tam prakticky územná autonómia. A to je celkom v poriadku.“

Vyhlásenie predsedu SMK Józsefa Berényiho, že pred komunálnymi voľbami nebude vyťahovať tému autonómie juhu Slovenska, je chladnokrvný kalkul. Bol to odkaz voličom, aby volili autonómiu, ktorá je obsiahnutá  v ich postojoch a politickom programe. Po slovensky sa takéto čosi nedá bez obrúska nazvať inak ako pokrytectvo.

 


Autonómia na SlovenskuStanovisko Matice slovenskej k vyhláseniam Józsefa Berényiho o možnej autonómii

Autonómia na Slovensku je hazardom

Podľa ostatného prieskumu verejnej mienky o výsledkoch parlamentných volieb, zverejnenom agentúrou Focus 18. septembra 2014,  by Strana maďarskej komunity (SMK)získala 4,9% hlasov a ostala by iba tesne pred bránami Národnej rady Slovenskej republiky (SR).

Jej líder József Berényi akoby v predtuche tohto balansu na hrane zvoliteľnosti a s blížiacimi sa komunálnymi voľbami už 15. septembra 2014 uviedol viacero kontroverzných vyhlásení, ktoré priniesol spravodajský portál tlačovej agentúry TASR - www.teraz.sk. Ich ťažisko spočíva v tom, že SMK sa pred komunálnymi voľbami nebude venovať téme maďarskej autonómie na južnom Slovensku, ale po nich túto otázku otvorí v oblasti svojho politického programu a má v pláne sa ňou zaoberať s odôvodnením, že klesá počet občanov maďarskej národnosti, pričom SMK sa obáva o ich identitu, ktorá by podľa J. Berényiho mohla zaniknúť v horizonte 60-70 rokov.

  • NEROZVÁŽNY POLITIK

Za dôležitý problém považuje aj nedôveru väčšinového slovenského národa k maďarskej menšine na Slovensku, súčasne dôrazne protestuje proti platnému zákonu o štátnom občianstve, ktorý neumožňuje získať dvojité občianstvo pre občanov SR a spolieha sa na verdikt jej Ústavného súdu, že prinesie jasný výklad tejto legislatívnej normy a označí ju za protiústavnú. Matica slovenská (MS) so znepokojením vníma vyhlásenia J. Berényiho a ďalších politických predstaviteľov maďarských menšinových strán na Slovensku a pripomína, že nedôvera väčšinového slovenského národa k maďarskej menšine vyplýva zo zlých historických skúseností v slovensko-maďarských vzťahoch nedávnej minulosti, najmä tráum z vojenských agresií Maďarska voči Česko-Slovenskej republike v rokoch 1919, 1938 a 1968, vrátane  súčasných rozličných nacionalistických, revizionistických, iredentistických a šovinistických reziduálnych prvkov. V tejto súvislosti chce MS poukázať tiež na fakt, že v Maďarsku ostalo po roku 1918 žiť asi 350 tisíc Slovákov, po necelom storočí má dnes slovenská menšina u našich južných susedov len necelých 18 tisíc príslušníkov! MS považuje nastolenie témy autonómie pre maďarskú menšinu na Slovensku po komunálnych a pred parlamentnými voľbami v marci 2016 zo strany SMK za hazardný, nerozvážny a politicky nezodpovedný krok, ktorý môže mať nepredvídané následky a zhoršenie krehkých slovensko-maďarských vzťahov i pokojného spolunažívania oboch susedných štátov.

  • RADIKÁLI

MS by chcela veriť slovám J. Berényiho v tom zmysle, že jeho politické vodcovstvo a program SMK sa bude odvíjať iba v rámcoch ústavných a ďalších platných zákonov na území SR. Žiaľ, už negatívna reakcia politických lídrov maďarskej menšiny na Slovensku na nález zákona o dvojitom občianstve z  Ústavného súdu SR zo 17. septembra 2014 je nepochopiteľná, lebo tento výrok deklarujú ako jeho údajné zlyhanie a protiústavný akt. Z týchto vážnych dôvodov MS vyzýva Slovákov na južnom Slovensku, aby sa v čo najväčšom počte zúčastnili na blížiacich sa komunálnych a následne parlamentných voľbách s odporúčaním volenia slovenských kandidátov na posty primátorov, starostov i komunálnych a republikových poslancov. Len týmto demokratickým spôsobom sa dá účinne zabrániť politickým avantúram J. Berényho a ďalších politikov maďarskej menšiny, ktorí neskrývane všetkými prostriedkami bojujú za jej autonómiu v SR. Iba tak ostanú maďarskí autonomistickí radikáli za bránami obecných a mestských zastupiteľstiev, ako aj slovenského parlamentu, ako to dokumentuje posledný prieskum verejnej mienky z 18. septembra 2014.

 

Matica slovenská

22.9.2014

 Ján ČERNÝ - Karikatúra: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.