Autorizácia kaplnky po sto rokoch

thumbnail

Prednedávnom v rubrike Osobnosti Slovenska priniesli Slovenské národné noviny životopisnú črtu o slovenskom architektovi prvej polovice 20. storočia Ladislavovi Eduardovi Hudecovi, ktorý svojou tvorbou v USA, vo Švajčiarsku ale najmä v Číne, kde projektoval vyše šesťdesiat stavebných diel, dosiahol svetové uznanie. Do Číny sa dostal ako utečenec z ruského zajatia počas prvej svetovej vojny a pobudol tu bezmála tri desaťročia, pričom podľa jeho projektov sa postavilo niekoľko monumentálnych stavieb najmä v Šanghaji, medzi nimi aj hotel Park, prvá výšková budova na ázijskom kontinente.

Hudec Ladislav architekt
Hudec Ladislav architekt

Na Slovensku máme jedinú pamiatku po našom veľkom rodákovi: ešte ako dvadsaťjeden ročný poslucháč fakulty architektúry v Budapešti projektoval vo Vyhniach kaplnku Panny Márie Kráľovnej. Pri storočnici jej vysvätenia dňa 26. júla t. r. sa na kaplnke slávnostne inštalovala pamätná tabuľa, pripomínajúca jej autora a vznik. Iniciovali ju nadšenci z Banskej Bystrice, Zvolena a okolia – krajania veľkého slovenského architekta.

(jč)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.