Básnická zbierka Jozefa Leikerta pod názvom Dvojdlaň

thumbnail

Jozef Leikert je popredným súčasným básnikom a autorom literatúry faktu. V jeho bibliografii figurujú desiatky knižných vydaní vo viacerých jazykoch. Patrí k najprekladanejším slovenským básnikom, preklady jeho poézie vyšli v jedenástich krajinách (okrem iných v USA, vo Švédsku, v Rusku, Poľsku, Rakúsku).

Prezentácia najnovšej knihy bola 21. mája v Múzeu Jána Cikkera v Bratislave. Slávnostný večer uvádzal husľový virtuóz Peter Michalica, ktorý urobil aj výber básní a napísal do knihy doslov, v ktorom sa medziiným vyjadril: „Ako huslista som obklopený celý život nielen hudbou, ale aj literatúrou, výtvarným umením a históriou. Najmä poézia, najbližšia sestra hudby, mi pomáha v dobrom i zlom. Pred koncertom či po koncerte často siaham po básňach, ktoré ma upokojujú, napĺňajú zvláštnou energiou. Zaujímavé je, že o podobných pocitoch pri počúvaní hudby mi hovoril Jozef Leikert... Máme veľa spoločného umelecky aj ľudsky... Verše Jozefa Leikerta ma oslovili nielen úprimnosťou, citlivosťou, ale aj originálnymi metaforami... Majú hĺbku hĺbok a výšku výšok. Nelietajú nad zemou, nekĺžu po povrchu, ale pomaly, nenápadne ako silný mráz zachádzajú pod nechty... Knihu vnímam ako dvojdlaň lásky, dvojdlaň pohladenia a dvojdlaň roztvorených krídel. Krídel, ktoré nám dávajú krídla...

Básne recitoval Štefan Bučko a knihu do života uviedla herečka Božidara Turzonovová. Vo svojom príhovore vysoko hodnotila empatiu básnika, jeho ponory do duše človeka, skúmania ľudského bytia s presvedčivou filozofiou a nadhľadom.

Kolekcia meditatívnej lyriky Dvojdlaň v hodnotnom knižnom spracovaní s koženkovou väzbou je výberom toho najkrajšieho z rozsiahlej poetickej tvorby popredného súčasného básnika. Báseň je preňho nástrojom hľadania a pomenúvania hodnôt, duchovna, zmyslu života, pokusom  o vypovedanie príbehu o ľudskom osude, v ktorom sa nadčasové pretína s reflexiou...

Vydavateľstvo Matice slovenskej, Martin, 2014

(Knižná revue, mrs, sm)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.