Biblikum bude mať rektora slovenského pôvodu

thumbnail

Dvadsiateho mája tohto roku vymenoval Svätý Otec František pátra Michaela Kolarčíka SJ (1950) za rektora Pápežského biblického inštitútu (Biblikum), ktorý je vysokoškolskou inštitúciou Svätej stolice v Ríme, zameranou na štúdium biblistiky. Nový rektor je Kanaďan slovenského pôvodu, narodil sa v najzápadnejšej kanadskej provincii Britská Kolumbia slovenským rodičom pochádzajúcim zo Spiša.

Slovenský rektor vo Vatikáne

Michael Kolarčík bol jedným z prvých študentov Gymnázia Antona Bernoláka v Slovenskom ústave svätých Cyrila a Metoda v Ríme. Okrem viacerých svetových cudzích jazykov ovláda aj slovenčinu. Doteraz pôsobil v anglofónnej kanadskej jezuitskej provincii Canada Anglica. Od roku 1989, keď dosiahol doktorát na Bibliku, je profesorom na Teologickej fakulte na Regis College v pôsobnosti Torontskej univerzity. Ako hosťujúci profesor vyučoval aj na teologických fakultách Spoločnosti Ježišovej v Bratislave a v kenskom Nairobi. Do trojročného funkčného obdobia v Bibliku, ktoré vzniklo v roku 1909 a odvtedy až doteraz ho vedú jezuiti zo Spoločnosti Ježišovej, nastúpi 17. septembra tohto roku. Odbornou doménou nového rektora je interpretácia Starého zákona – knihy Genesis od stvorenia sveta po potopu, knihy o Jóbovi, výklad biblických žalmov, prorokov, Šalamúnovej Piesne piesní a iných sapienciálnych kníh.

(se)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.