Blíži sa ďalšia studená vojna

thumbnail

Výzva slovenskej vlasteneckej inteligencie k zdržanlivosti. Demokratické štáty sveta – najmä v Európe a severnej Amerike – zažívajú silnejúcu  polarizáciu na ich vnútornej politickej scéne, ale i v medzinárodných vzťahoch. Neoliberálne skupiny presadzujú globalizáciu. Proti nim vzrastá snaha časti spoločenstiev udržať si vplyvné národné štáty s odkazom na európsku kresťanskú históriu. Súčasná mediokracia výrazne podporuje globalizačné projekty Bruselu a názorových oponentov značkuje rôznymi prívlastkami totalitných režimov, od populistov cez nacionalistov až po neonacistov. V medzinárodných kruhoch sa presadzujú hlasy, ktoré považujú Ruskú federáciu za úhlavného nepriateľa svetovej demokracie a pokroku. Viacerí zahranično-politickí komentátori označili diplomatický spor medzi Veľkou Britániou a Ruskom, ktorý vznikol po otrávení bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa začiatkom marca na území Spojeného kráľovstva, za začiatok druhej studenej vojny medzi Západom a Východom. Vláda premiérky T. Mayovej z útoku bez jasných dôkazov obvinila Rusko, pretože exagent bol otrávený jedom novičok, ktorý sa vyrábal len na území bývalého Sovietskeho zväzu. V histórii špionáže sa takéto prípady stávajú – to je historická pravda. No zatiahnuť do sporu dvoch krajín ďalších vyše dvadsať krajín demokratického sveta – vrátane Slovenska – nie je zahraničnopolitickým štandardom.

  • ZDRŽANLIVÉ SLOVENSKO

Veľká Británia po útoku spustila diplomatickú ofenzívu proti Ruskej federácii a vyzvala spojencov, aby ju nasledovali a vyhostili zo svojich území ruských diplomatov. Urobilo tak dvadsaťsedem krajín. Rusko obvinenia odmieta a tvrdí, že k látke mali prístup USA, Veľká Británia, Česko a Švédsko – čo vedia preukázať. Rusi naznačujú, že útok mohli vykonať Angličania, aby vyvolali obavy z ruského nepriateľa a viac financovali zbrojenie vlastnej armády. Aj takéto prípady poznajú dejiny špionáže...

Slovensko sa k stiahnutiu ruských diplomatov zo svojho územia nerozhodlo. Rovnako ako ďalších deväť krajín Európskej únie, napríklad Rakúsko či Belgicko zvolilo vyčkávaciu taktiku do ukončenia vyšetrovania celého prípadu. Vyjadrili sme podporu Veľkej Británii a vyzvali ruskú stranu, aby spolupracovala na vyšetrovaní. Stiahli sme aj slovenského  veľvyslanca Petra Priputena z Ruska na Slovensko. Prezident A. Kiska to ocenil, ale považuje to za „nedostatočný krok“. Aj keď ako hlava štátu nemá právo zasahovať do vládnych rozhodnutí, jednoznačne presadzoval vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska. Predseda parlamentu A. Danko na sociálnej sieti napísal: „Trvám na tom, že v aktuálnej medzinárodnej situácii si treba zachovať zdravý rozum a slušnosť. Je tu šanca pre diplomaciu na to, aby sa neobnovila studená vojna. Slovensko nie je nesvojprávny štát, my nie sme gubernia a nikto z ústavných činiteľov nemusí poslúchať žiadneho iného zahraničného predstaviteľa. My sme sa svojich práv nevzdali.“  Poslanec Smeru-SD D. Čaplovič bol ešte tvrdší: „Nemôžem mlčať, nedá mi len slepo akceptovať všetko, čo tvrdia vrcholní politici Veľkej Británie. Prežil som v živote veľa. V mladosti som slepo veril jednej interpretovanej ‚pravde‘ vtedy z Východu a dnes mám veriť len a len Západu? Veľa si pamätám, viem, ako často je falošná zahraničná i domáca britská politika zamilovaná do ‚slávy‘ minulosti svojich impérií. Už sme zabudli na klamstvá T. Blaira o chemických zbraniach v Iraku v minulom desaťročí? Už sme zabudli na klamstvá mnohých britských politikov ‒ T. Mayovej a B. Johnsona v súvislosti s brexitom...?“

  • STANOVISKO INTELIGENCIE

Takmer štyridsať predstaviteľov slovenskej vlasteneckej inteligencie podpísalo v tejto súvislosti výzvu adresovanú ministerstvu zahraničných vecí. „V týchto dňoch sme svedkami ďalšej hysterickej propagandistickej kampane proti Rusku, ktoré bez dôkazov obviňujú zo smrti bývalého agenta Skripaľa. Nemožno súdiť a odvolávať diplomatov bez nezvratných dôkazov. Dôkazom nemôže byť tvrdenie Londýna, že sa skutok stal „s najväčšou pravdepodobnosťou“. Prečo Londýn nechce prizvať ruských odborníkov na objektívne zistenie pravdy? Z minulosti poznáme niekoľko podobných falošných obvinení, ktorých následky znášame doteraz. Nech je nám Irak a Sýria varovaním. Všetky takéto aktivity poškodzujú národno-štátne záujmy Slovenska, vyhrocujú medzinárodné vzťahy a ohrozujú mier na celom svete,“ informoval SNN signatár S. Májek.

V čase našej uzávierky diplomatický spor pokračoval. Minister zahraničných vecí M. Lajčák nevylúčil, že napokon aj my vyhostíme ruských diplomatov. Nemôžeme však pritom zabúdať, že Rusi budú na to aj patrične reagovať.

 

Signatári: 

Ing. Stanislav Májek, Ing. Ladislav Lysák DrSc., Doc. Phdr. Jozef Darmo, Ing. Marián Tkáč,  Ing. Jozef Rácz, Teodor Križka, PhDr. Elenka Šebová, Ing. Marián Šuran,  PhDr. Eva Zelanayová, PhDr. Jozef Rydlo, Ignác Juruš, plk. v.v. ThMgr., Ing. Magdalena Sulanová PhD., Viliam Jablonický, Mgr. art. Jozef Šimonovič, PhDr. Alena Kolesárová, Doc. Ing. Ján Vlnka CSc., Ing. Ludomír Kovačič, Ing. Ondrej Barič PhD, Prof. Ing. Jozef Bača DrSc.,  Ing. Mgr. Ing. Jozef Bača PhD., Ing. Jana Bublová, Ing. arch. Oliver Šabík,  PhDr. Augustín Lang CSc., Jozef Lang, Anton Selecký, Ján Košiar, Prof. Ing. Juraj Hraško DrSc. akad. SAV, Pavol Duraj, Ľudovít Števko, Jozef Hlušek, Dt. Arpád Matejka,  František Ďalok, Ing. Július Forsthoffer PhD, Ing. Milan Jarinkovič, Mgr. Maroš Smolec, Ing. Valéria Jarinkovičová, Daniela Troppová, Gregor Papuček. 

Kompletnú výzvu slovenskej inteligencie is stiahnete tu: Stanovisko slovenskej inteligencie

 

(mrs)– Ilustrácie Andrej MIŠANEK



1 Komentár

  • Juraj

    Aj Hitler tvrdil že polský vojaci zastrelili nemeckých...
    A začala sa 2.svetová vojna

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.