Bločková lotéria má za sebou má úspešný polrok

thumbnail

Prekvapila, inšpirovala, potešila finančníkov, no vraj stráca dych

Bločková lotéria má za sebou má úspešný polrok

Ivan BROŽÍK – Foto: internet – zdroj: spravy.pravda.sk

Do systému Národnej bločkovej lotérie bolo od jej spustenia 16. septembra 2013 do približne konca marca 2014 zaregistrovaných vyše šesťdesiatjeden miliónov pokladničných bločkov. Finančnej správe za ten čas nahlásili od občanov viac ako päťtisícpäťsto bločkov, ktoré rozhodne neboli v poriadku. Oveľa zaujímavejší by bol údaj, koľko falošných elektronických pokladníc systém zachytil sám.

Zámerom bločkovej lotérie totiž bolo dostať do daňového systému to, čo doň podľa zákona patrí, a vychytať z prostredia trhu falošných obchodníkov, ktorí s daňovou povinnosťou pracujú nanajvýš svojsky. Zámer sa určite plní na výbornú. Preto sa o tento systém spolupráce s obyvateľstvom zaujíma aj Česká republika a Albánsko, kde chcú takto poraziť finančné mafie, a čuduj sa svet – už aj Nemecko.

■ SIEŤ NA ÚNIKY

Po vlne kritiky, ak nie až posmechu či výsmechu v prevažne pravicovo alebo liberálne orientovaných slovenských médiách, ktoré sa témou bločkovej lotérie intenzívne zaoberali krátko pred jej spustením (ide naozaj iba o náhodu?), akosi ich záujem o projekt pominul. Až do takej miery, že problematiku ignorujú. Minister financií Peter Kažimír sa počas oficiálnej návštevy Nemecka stretol so svojím kolegom, s nemeckým ministrom financií Wolfgangom Schäublom. Na stretnutí diskutovali o aktuálnych európskych témach a záujem u nemeckého ministra vyvolala bločková lotéria, ale aj ekonomické výsledky Slovenska. Ak sa pozastavíme iba pri lotérii z pokladničných bločkov, potom musíme dodať, že nemecká strana sa naozaj intenzívne zaujímala o tento projekt, ktorý je dávaný za príklad a súčasne jedno z opatrení v boji proti daňovým únikom aj ostatným európskym krajinám.

index6
Bločková lotéria ušetrila štátnemu rozpočtu už milióny eur.

ALBÁNSKE NÁČUVY

Na Ministerstve financií SR najnovšie absolvovala konzultácie na túto tému albánska delegácia vedená ministrom pre ekonomický rozvoj, obchod a podnikane Arbenom Ahmetajom. Predstavitelia rezortu financií im prezentovali opatrenia, ktoré sme prijali v boji proti daňovým podvodom, ako aj zaznamenané úspechy vo výbere daní. Albánsku delegáciu pritom upútal aj slovenský projekt bločkovej lotérie.

„Je potešujúce, že Albánsko je ďalšou krajinou, ktorej predstavitelia prejavili záujem dozvedieť sa viac o našej Národnej bločkovej lotérii,“ informoval v tlačovej správe rezort financií s tým, že o tomto projekte sa už začiatkom tohto roka hovorilo aj na stretnutí ministrov financií v Bruseli, a bol jednou z tém počas februárového stretnutia ministra financií Petra Kažimíra s nemeckým ministrom financií Wolfgangom Schäublom. Oslovila tiež predstaviteľov českej vlády, ktorá má dokonca záujem zaviesť takúto formu lotérie. Bločkovú lotériu po Slovensku uvádza do praxe aj Portugalsko.

■ OPUSTENÉ VÝHRY

Stáva sa, že si poniektorí výhercovia buď nezistili, alebo zabudli skontrolovať výsledky lotérie. O výhru sa totiž neprihlásili. Alebo si aj prišli pre výhru, mali platný registračný kód, ale nedokázali sa preukázať výherným bločkom. Podľa pravidiel je však výherca povinný predložiť originál zaregistrovaného pokladničného dokladu. Prepadnuté finančné výhry, ako aj tri automobily sa potom presunuli do ďalšieho kola.

Národná bločková lotéria alebo aj Štátna lotéria pokladničných dokladov je lotériová hra, v ktorej možno vyhrať zaujímavé výhry prostredníctvom dokladov z elektronickej registračnej pokladne. Do Národnej bločkovej lotérie sa môže zapojiť každý občan starší ako osemnásť rokov s bločkom (dokladom z elektronickej registračnej pokladne) s cenou nákupu viac ako jedno euro. Účasť na Národnej bločkovej lotérii s týmto bločkom vzniká jeho zaregistrovaním.

■ IDEME ĎALEJ

Projekt nahlasovania nepoctivých podnikateľov pokračuje. Finančná správa preto vyzýva občanov, aby aj naďalej posielali svoje podnety elektronicky na adresu: pokladnica@financnasprava.sk. Podozrivý pokladničný blok treba naskenovať a poslať e-mailom. Ten, kto blok vôbec nedostane, mal by nahlásiť presnú adresu prevádzky, čas a dátum nákupu a nechať na seba kontakt pre prípad, že údaje bude potrebné spresniť či overiť. Podnety môžu ľudia zasielať aj poštou na adresu Finančného riaditeľstva (Mierová 23, Bratislava 815 11), na obálke stačí uviesť heslo – pokladnica. Každý, kto na neserióznych podnikateľov upozorní, zostane v anonymite.

Bločková lotéria nespôsobí obrat v nazeraní Slovákov na platenie či neplatenie daní, no má pozitíva, ktoré sa na prístupe ľudí k odvádzaniu daní môžu preukázať. Myslia si to psychológovia, ktorí poukazujú napríklad na to, že zásluhou tejto lotérie sa vydávanie bločkov pri každej príležitosti môže stať automatické. Okrem toho, že je to legitímny nástroj, ako zatraktívniť výber daní, je to aj nástroj na to, aby si ľudia uvedomili, že platenie daní má význam a že štát z daní žije.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.