Boduje pavilón aj okolie

thumbnail

POZNÁMKA

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

Prototyp lietajúceho auta, ale aj inovatívne systémy superkáblov sú produkty, ktorými sa Slovensko najnovšie pochválilo pred celým svetom. Brány svetovej výstavy EXPO Miláno 2015 sa otvorili 1. mája, pričom toto najvýznamnejšie celosvetové výstavné podujatie potrvá až do 31. októbra. Organizátori očakávajú, že počas nadchádzajúcich mesiacov navštívi expozície vo všetkých pavilónoch až dvadsať miliónov návštevníkov, keďže už začiatkom mája predali vyše desať miliónov vstupeniek.

Celková plocha slovenskej expozície je vyše tisíc štvorcových metrov. Pavilón sa podarilo umiestniť do exkluzívnej zóny hneď vedľa tvrdej konkurencie tradične úspešných vystavovateľských veľmocí. Naša expozícia sídli na lukratívnom mieste pri pavilónoch Japonska, Ruska a Kataru a v blízkosti výstavných priestorov Nemecka, Rakúska, USA, Monaka a najmä usporiadateľského Talianska. Na výstave EXPO Miláno sa tento rok zúčastňuje až stoštyridsaťpäť krajín z celého sveta, pričom ústredná téma znie: Uživiť planétu, energia pre život.

Slovensko na svetovej výstave EXPO 2015 už zabodovalo nielen samotnou expozíciou, ale aj okolím pavilónu. Dostali sme sa do rebríčka TOP 20, ktorý vyhlásili talianske noviny Corriere della Sera. Denník v článku Expo Miláno, 20 najkrajších terás a rady o tom, kedy ísť na návštevu, spomína slovenskú terasu okolo pavilónu ako výnimočnú.  Do TOP 20 sa ešte okrem Slovákov dostali napríklad aj Česi, Uruguay, Angola, Nemci, Francúzi, Briti, Američania či Rusi. Podľa generálneho komisára EXPO Miláno 2015 Martina Poláka je každé podobné ocenenie veľkým povzbudením.

„Je to jasný dôkaz o tom, že slovenský pavilón má úspech a boduje aj u náročných talianskych novinárov. Stretávame sa s  pozitívnymi ohlasmi u veľkého množstva návštevníkov.“

Účasť Slovenska na výstave EXPO v Miláne by nás mala vyjsť približne na štyri milióny eur. Suma predbežne vychádzala z predpokladu, že výstavbu pavilónu mali zabezpečiť slovenské dodávateľské firmy a v pavilóne bude pracovať slovenský personál. Prezentácia Slovenska v Miláne vyjde drahšie ako v roku 2010 na EXPO v čínskom Šanghaji. Vtedy svetová výstava stála Slovensko 3,36 milióna eura.

Z navrhovaných nákladov na výstavu v Miláne mali ísť vyše tri milióny eur na samotnú expozíciu a 950 tisíc eur na prevádzkové náklady. Ministerstvá sa podieľali na financovaní deväťdesiatich percent nákladov zabezpečenia účasti na EXPO, z ich rozpočtov predkladatelia materiálu žiadali vyčleniť 3,57 milióna eura. Rovnakou mierou sa mali podieľať ministerstvo hospodárstva, ministerstvo zahraničných vecí, ministerstvo pôdohospodárstva, ministerstvo dopravy, ministerstvo kultúry a ministerstvo školstva. Zvyšných desať percent nákladov mali pokryť príspevky akciových spoločností, spadajúcich pod rezort hospodárstva.

V roku 1993 sa Slovensko zúčastnilo expozíciou na EXPO Taejon, v roku 1998 na EXPO Lisabon, v roku 2000 na EXPO Hannover, na EXPO Aichi 2005, v roku 2008 Slovensko vystavovalo na EXPO Zaragoza a v roku 2010 na EXPO Šanghaj. Vláda neschválila účasť Slovenskej republiky na EXPO 2012 Yeosu v Južnej Kórei.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.