Boj o kyjevské opraty

thumbnail

O kríze na Ukrajine médiá tvrdia, že ak NATO nezasiahne, bude viesť k ďalekosiahlej expanzii Ruska na Východ. Čo je však prapodstatou ukrajinskej krízy? Je to fakt, že tento dôležitý geopolitický priestor sa rozhodol od základu zmeniť svoj doterajší status historicky utváraný spojenectvom s Moskvou. Teraz má opraty prebrať Brusel. Niet sa teda čo diviť, že nová politika Kyjeva otriasla sebadôverou Ruska a pocitom bezpečnosti rozvinutej a bohatej východnej Ukrajiny majúcej k Moskve vždy blízko. Naopak, Moskvy sa čoraz viac obávajú proamerické pobaltské republiky a aj Poľsko a sú presvedčené o snahe o priamu agresiu na ich územie, a to už v najbližšom čase.

Na Slovensku sa takýmto scenárom neverí. Pri oslavách sedemdesiateho výročia SNP sa spomínalo isté prekvapenie poľských občanov, že na Slovensku bežne existujú pomníky padlým sovietskym hrdinom, čo je v Poľsku nemysliteľné. Zrejme tradične nepredpojatý slovenský vzťah k vojakom Veľkej vlasteneckej vojny a aj k súčasnej ruskej politike „inšpirovalo“ v terajšej hektickej situácii istého nášho politológa ku kategorickému vyjadreniu, že „Slovensko je dedina, ktorá sa náhodou stala štátom“. Pravda, nepatrili sme medzi takzvané historické národy, ale vyše stopäťdesiatročné úsilie o zvrchovanosť nad pôdou, na ktorej sme žili a žijeme, nemohlo vyplynúť z náhody. Zvykli sme si na systematické spochybňovanie všetkého, čo Slovensko stavia na roveň iných vyspelých štátov. Dokonca v rámci osláv výročia SNP sa na televíznych obrazovkách spochybňoval aj jeho zmysel. Milan Rastislav Štefánik, bez pomoci ktorého by ani historický český národ nezískal modernú štátnosť, povedal: „Sloboda musí byť vykúpená krvou.“ A v povstaní sa tak stalo. Aj jeho päťtisíc obetí je jasnou odpoveďou, či náš terajší štát má korene v náhodnosti. „Dedina“ pod Tatrami vyrába najviac áut na obyvateľa na svete, má jadrové elektrárne, stavia autostrády, má vyspelú kultúru. Nenávisť našich nepriateľov je však bezmedzná.

V médiách rezonuje aj názor, že konflikt na Ukrajine je súbojom USA a Ruska. Európska únia sa vazalsky priklonila k zámorskému partnerovi. Nemecká kancelárka Angela Merkelová k uvaleniu sankcií na Rusko povedala: „Konflikt, na ktorom sa zúčastňuje Rusko, je oveľa väčšie nebezpečenstvo než si znevýhodniť ekonomiku.“ V záujme koho sa tak deje? Ťažko hľadať paralelu mentality proruských rebelov a ukrajinských revolucionárov v západnej Európe. Poblúznenie týchto revolucionárov európskou prosperitou nedalo na začiatku ani len tušiť, kam dospeje. Namiesto kýženej prosperity nás čaká uťahovanie opaskov. Východná Ukrajina sa môže stať neuralgickým bodom Európy na dlhé desaťročia. Zo studenej vojny a z horúčkovitého zbrojenia má svet dávne skúsenosti, a predsa k nim znova pristupuje. Slovenský premiér Robert Fico sa vyjadril, že je už dosť dlho v politike, aby mu zmäkol úplne mozog, a rozprával, čo šíri propaganda. USA si držia postavenie svetového hegemóna. Konflikt na Ukrajine im hrá do karát. Šéf diplomacie USA J. Kerry trávil na Majdane dlhé dni. Teraz je spokojný. Vrátane sankcií.

Peter JÁNOŠÍK - Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.