Bránil cirkev pred tlakom komunistov

thumbnail

Od narodenia biskupa Andreja ŠKRÁBIKA uplynulo stotridsaťpäť rokov. Andrej ŠKRÁBIK sa narodil 13. mája 1882 v Rajci. Študoval na gymnáziu v Žiline a Nitre. Ako nadaného bohoslovca ho vtedajší nitriansky biskup Imrich Bende poslal študovať do Centrálneho seminára v Budapešti. V roku 1903 absolvoval v Budapešti štúdium teológie. Andreja Škrábika vysvätili za kňaza v roku 1904. Pôsobil potom v Nitrianskej diecéze. V roku 1905 sa stal aktuárom biskupskej kancelárie v Nitre. O rok neskôr začal pracovať ako biskupský ceremoniár u pomocného biskupa Viliama Battháynyho, od roku 1921 u biskupa Dr. Karola Kmeťka. Od roku 1917 pôsobil ako profesor fundamentálnej teológie.

V roku 1935 vymenovali A. Škrábika za generálneho vikára. Pápež Pius XII. ho o štyri roky na to vymenoval za nitrianskeho biskupa koadjútora. Biskupskú vysviacku prijal v Nitrianskej katedrále 17. septembra 1939 z rúk biskupa Kmeťka. Už takmer šesťdesiatročný prišiel Andrej Škrábik do Banskej Bystrice, kam ho v roku 1941 určil pápež Pius XII. ako biskupa koadjútora pre slabnúceho Mariána Blahu.

■ NOVÁTORSKÉ NÁZORY

Rozdiely oproti Nitre badal v tom, že vo farnostiach žili veriaci v diaspóre s evanjelikmi, iní boli pod vplyvom komunizmu otvorene proti cirkvi. Cirkevné majetky boli zadlžené a kňazský seminár bol na tom najhoršie. Škrábikove názory na vzťahy medzi biskupom a ľudom, pohľad na laický apoštolát a poslanie laikov boli na ten čas novátorské. Svojou skromnosťou a dobrosrdečnosťou si čoskoro získal dôveru kňazov i veriacich diecézy. Hneď začal opravovať biskupskú kúriu v Banskej Bystrici, ktorá dovtedy bola prenajatá banke. Andrej Škrábik už koncom roka 1941 presťahoval biskupský úrad zo Svätého Kríža nad Hronom (dnešný Žiar nad Hronom) do Banskej Bystrice a tiež skonsolidoval pomery v diecéznom seminári. Tým splnil požiadavku Svätej stolice.

Od augusta 1943 viedol diecézu v ťažkom období druhej svetovej vojny i Slovenského národného povstania. Spolu s veriacimi prežíval hrôzy vojny i povstania, počas ktorého neváhal podať pomocnú ruku všetkým bez rozdielu. Pomáhal prenasledovaným a ťažko znášal odsun po nemecky hovoriacich členov diecézy do zahraničia po roku 1945.

Po komunistickom prevrate vo februári 1948 s veriacimi prežíval útoky na cirkev. S bolestnou úzkosťou pozoroval nástup totalitnej komunistickej moci i neustále okliešťovanie práv cirkvi. Všetky jeho protesty proti bezpráviu boli bezvýsledné. Za svoje kritické postoje ku komunistickej ideológii ho postavili pred súd ako vlastizradcu. Iba smrť v roku 1950 ho uchránila pred utrpením, ktoré mu hrozilo od totalitného štátu.

Mons. ThDr. Andrej Škrábik zomrel 8. januára 1950. Je pochovaný v mestskom cintoríne v Banskej Bystrici v jednoduchom radovom hrobe. Krátko po jeho smrti sa začal totálny boj ateistického režimu proti cirkvi a jej predstaviteľom na Slovensku. Po jeho smrti bola diecéza bez biskupa dvadsaťtri rokov.

Od roku 1994 je podľa neho v meste Rajec pomenované Námestie Andreja Škrábika, do ktorého spadajú aj cirkevné školy, základná a stredná. Osemročné Gymnázium Andreja Škrábika nesie meno slávneho rajeckého rodáka a cirkevného hodnostára.

 

(rkh)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.