Bratislava hráčom na európskom trasovisku

thumbnail

Zachovanie suverenity národných parlamentov je kľúčové pre fungovanie EÚ. „V Bratislave vznikol projekt, ktorý pomôže Európskej únii prekonávať problémy.“ Oznámil to po skončení podujatia predseda Národnej rady Slovenskej republiky a pozývateľ – Andrej Danko. „Samit je veľmi dôležitý. Po bratislavskom summite lídrov EÚ je dôležité, aby aj predsedovia parlamentov diskutovali o budúcnosti EÚ po rozhodnutí Británie opustiť úniu,“ – potvrdil hodnotenie samitu aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Pripomeňme, že bratislavské stretnutie predstaviteľov európskych parlamentov – hoci tentoraz v neformálnej atmosfére – je dôležitým predstupňom konferencie európskych parlamentov, ktorú bude Bratislava organizovať v apríli budúceho roku a vzíde z nej deklarácia spoločného postupu národných parlamentov. Stane sa tak mesiac po oficiálnom začiatku rokovaní o odchode Veľkej Británie z EÚ.

  • POZITÍVNE VÝSLEDKY

„Dnes sa podarilo po zdvihnutom prste v podobe brexitu diskutovať o tom, čo spôsobilo brexit a problémy v EÚ. Diskutovali sme, kde je hranica národnej politiky a kde sa začína európska politika. Riešili sme, ako zlepšiť postupy a rokovacie poriadky jednotlivých parlamentov, aby sme oveľa viac kontrolovali postupy vo vzťahu k EÚ,“ zhodnotil podujatie predseda NR SR. Pripomenul, že v súčasnosti je najdôležitejšou témou bezpečnosť Európskej únie a jej členských štátov. Podľa Andreja Danka treba ochrániť Shengenský priestor a eurozónu ako takú. Má k tomu prispieť aj vytvorenie a fungovanie spoločnej pobrežnej stráže. Ďalšou z tém bolo hľadanie odpovedí na otázku, ako a či ešte rozširovať Európsku úniu ako spoločenstvo štátov.

  • EÚ ZROZUMITEĽNE

Európa by mala byť pre ľudí zrozumiteľnejšia, aj na tom sa v Bratislave dohodli predstavitelia národných parlamentov EÚ. Francúzsky hosť, predseda tamojšieho senátu Senátu Gérard Larcher zdôraznil myšlienku o „európskej blízkosti“.  Má sa uskutočniť preto, „aby ľudia pochopili, že inštitúcie sú blízko. Otázka Európy a občanov je zásadnou témou tohto neformálneho summitu,“ povedal a pripomenul, že v programe takýchto stretnutí musí byť stále téma terorizmu, vzťahov s Ruskom, sýrska otázka a migrácia z destabilizovanej Afriky. „To sú otázky, ktorým sa máme venovať,“ zdôraznil Gérard Larcher a tiež bol jedným z hostí, ktorí atmosféru, obsah i zmysel bratislavského samitu hodnotili pozitívne.

 

  • SCHULZOVO POSOLSTVO

Predseda Európskeho parlamentu Martin Shulz v Bratislave povedal, že pri prijímaní európskej legislatívy „by mali národné parlamenty zohrávať väčšiu úlohu“. Povedal doslova – „kľúčovú úlohu“. Jeden z jeho odkazov bol tiež v tom zmysle, aby sa národné parlamenty zblížili s parlamentom európskym. Treba teda aj u nás, na Slovenskej politickej pôde hľadať mechanizmy zbližovania a nie vzájomného politického súperenia našich europoslancov s poslancami Národnej rady Slovenskej republiky. Samitu sa zúčastnilo viac ako 20 predstaviteľov národných parlamentov. Napriek neformálnemu charakteru myšlienka zaujala natoľko, že delegácia z Malty, ktoré po Slovenskej republike prevezme „predsedníctvo“, už v Bratislave avizovala, že bude pokračovať v tradícii stretnutí parlamentných delegácií. Dokonca by viacerí delegáti boli aj za to, aby sa stretnutie pretavilo do podoby pravidelného inštitútu politickej práce Európy a jej predstaviteľov.

Ivan ČERNÝ – Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.