Bratské  pozdravenie v Trenčianskej Teplej

Koncom roka sme v našom týždenníku (SNN č. 50) informovali o návšteve štúrovských matičiarov v Trenčianskej Teplej. Exkurzia sa uskutočnila v rámci projektu Bratské pozdravenie ako konkrétny výstup dohody o spolupráci medzi MO MS v Trenčianskej Teplej a MO MS V Štúrove. Jej zaujímavý priebeh nám opísala predsedníčka Miestneho odboru MS a prednostka Obecného úradu v Trenčianskej Teplej Zuzana Sklenárová. Nedávno sme do redakcie dostali list zo Štúrova, v ktorom nám s nadšením opisuje pobyt  u matičiarov na Považí predsedníčka štúrovskej matičnej organizácie Mária Vavreczká.

Spomína v ňom, že prvé stretnutie členov týchto dvoch organizácií sa konalo 6. decembra 2013 v Štúrove, keď po matičných mostoch zo severu na juh prišli k Dunaju matičiari z Trenčianskej Teplej. Prezreli si Štúrovo aj susedný Ostrihom a po pobyte plnom srdečnosti prisľúbili, že si za rok stretnutie zopakujú. A tak sa koncom vlaňajšieho roka pohol z Dolniakov smerom k Trenčínu autobus plný matičiarov i predstaviteľov slovenských samospráv z Maďarska.

„Už po trase som  priblížila významné miesta a známe osobnosti,“  píše M. Vavreczká.  V Nových Zámkoch prvého kodifikátora slovenského jazyka Antona Bernoláka, ktorý tu pôsobil a je tam pochovaný; v Šali tamojšieho rodáka Jána Feketeházyho, známeho konštruktéra mostov;  v Trenčíne hrad a novootvorené Múzeum kolies. No a potom už nasledovalo stretnutie v Trenčianskej Teplej a prehliadka kúpeľov, návšteva Dvorany a Mosta slávy aj chýrneho kúpeľa Hammam, o ktorej sme už informovali. Štúrovčania ocenili, že

hostitelia pre nich pripravili ‒ ako sa vraví – „nemožné na počkanie a zázraky za dva dni“, krásny program i bohaté pohostenie. Pravdaže, aj oni kadečím prispeli – vystúpeniami , spevom i literatúrou, aby bola táto návšteva dlho pamätná. Je preto viac ako samozrejmé, že lúčenie nebolo ľahké a nieslo sa v znamení ďalších pozvánok – nielen do Štúrova, ale aj do Mlynkov, Senváclavu a Svätého Ondreja v Maďarsku.

 

                                                                                                            (mv)

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.