Brexit a írska poistka

thumbnail

Blíži sa brexit. Blíži sa rozpad Veľkej Británie?Podľa názoru viacerých komentátorov sa v decembri minulého roka  uskutočnili jedny z najdôležitejších predčasných parlamentných volieb, ktorých výsledok  zásadným spôsobom ovplyvní život občanov nielen v krajine ich konania, ale aj na starom kontinente. V prípade volebného víťazstva Konzervatívnej strany britského premiéra Borisa Johnsona sa totiž mali  po nich vytvoriť podmienky na splnenie väčšinového referendového stanoviska britských voličov, ktorým by bol odchod ich krajiny z EÚ. Predčasné voľby vyhrali konzervatívci s absolútnou väčšinou, čím sa vytvorili zákonné podmienky na dotiahnutie brexitu do zdarného konca, ktorým je dátum 31. január 2020. Ešte v decembri schválili novozvolení britskí poslanci vykonávací zákon k rozvodovej brexitovej dohode s EÚ, a tak po štyridsiatich šiestich rokoch úniového manželstva opustí  Spojené kráľovstvo spoločenstvo. Čo bude ďalej, nebudeme špekulovať, ale do konca tohto roka musí byť v rámci prechodného obdobia už uzavretá  konkrétna forma budúcej hospodárskej spolupráce, v opačnom prípade bude brexit bez dohody. Britský premiér nesúhlasí s predlžovaním prechodného obdobia, keďže počas neho by mala Británia len  povinnosti, ale nie práva. Z viacerých možností budúcej  hospodárskej spolupráce sa ukazuje, že najpravdepodobnejšia je colná únia alebo britská účasť na jednotnom trhu podľa vzoru Nórska.

  • BEZ HRANICE

Príčinou, prečo sa predchádzajúcemu britskému parlamentu nepodarilo zákonným spôsobom dotiahnuť odchod Británie z EÚ ani po dvoch rokoch od vyhlásenia výsledkov referenda, dôkazom čoho bol opakovaný jeho  nesúhlas so schválenou brexitovou dohodou, ktorej obsah ešte dohodla s EÚ predchádzajúca premiérka  britskej vlády Theresa Mayová, bola  írska poistka. Pod jej obsahom sa rozumelo, že medzi Írskou republikou ako zostávajúcim členom EÚ a Severným Írskom ako súčasťou Spojeného kráľovstva by  neexistovala pevná hranica, ktorá by mohla vyvolať ozbrojený konflikt s negatívnym dosahom  na ekonomiky oboch štátov írskeho ostrova. Ak by totiž neexistovala pevná hranica, Británia by naďalej ostala súčasťou bezcolnej zóny s EÚ, s čím však väčšina britských poslancov pred predčasnými parlamentnými voľbami nesúhlasila. Terajší britský premiér uskutočnil v brexitovej dohode také úpravy, ktoré hranicu medzi oboma írskymi štátmi zachovajú, pričom pohyb tovarov nebude na nej kontrolovaný. Severné Írsko ako súčasť Spojeného kráľovstva by opustilo po brexite jednotný trh EÚ, zároveň by tam platili úniové regulácie týkajúce sa pohybu tovarov. Samotnú kontrolu by zabezpečili britské úrady, nie však na pevnej hranici, ale v severoírskych prístavoch a na  letiskách. Severné Írsko bude z právneho hľadiska súčasťou britského colného územia a bude teda môcť ťažiť z budúcich obchodných vzťahov Británie. Tieto pravidlá  by však platili až po skončení prechodného obdobia od roka 2021. Ako dlho bude fungovať navrhnutý režim, závisí od rozhodnutia severoírskeho parlamentu. Takto upravenú brexitovú dohodu,  ktorú dohodol terajší britský premiér s EÚ, ktorej vykonávací zákon už prešiel schválením v Dolnej snemovni britského parlamentu a po schválení v Hornej komore ‒ Snemovni lordov, a podpísaní kráľovnou to znamená, že  Veľká Británia a Severné Írsko  definitívne opustia EÚ k 31. 1. 2020. Do konca tohto roka bude v rámci prechodného obdobia zachovaná doterajšia úroveň obchodných vzťahov. Aké budú obchodné vzťahy od roka 2021, bude vecou ďalšieho spoločné rokovania.

  • RIZIKÁ BREXITU

Odchod Spojeného kráľovstva určite ovplyvní  budúci hospodársky vývoj tak na ostrovoch, ako aj v Únii, s čím súvisí aj nespokojnosť škótskeho i severoírskeho obyvateľstva, ktoré sa v spomínanom referende vyslovili za členstvo v Únii.  Napokon aj britské domácnosti si čoraz viac uvedomujú, že terajšie ich sociálne výdobytky sú skôr výsledkom presadzovania spoločnej európskej legislatívy aj na britskom kontinente. Doterajšie „handrkovanie“ o podobe brexitu ich stálo  takmer desať percent britského HDP, ktoré zaplatia britskí daňoví poplatníci. S odchodom z EÚ nie sú však uzrozumení škótski separatisti, ktorí ústami škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej otvorene hovoria o potrebe uskutočniť druhé referendum, týkajúce sa nezávislosti Škótska od Veľkej Británie, keďže, ako hovorí premiérka, nikto nemôže držať  Škótov proti ich vôli v doterajšom spoločenstve, s čím však britský premiér nesúhlasil. Niečo podobné napokon môžeme čakať aj v Severnom Írsku, ktoré vzniklo v roku 1921 po rozdelení Írska, ktoré si však vytvorilo samostatnú republiku, zatiaľ čo Severné Írsko sa spojilo s Britániou.

Nedá sa vylúčiť aj spojenie oboch samostatných írskych republík do jedného štátneho celku. A tak sa nemôžeme čudovať, že medzi politikmi sa  otvorene diskutuje aj o zachovaní územnej celistvosti Veľkej Británie, čo však v najbližšom období nie je aktuálna téma. Pokiaľ ide o dosah na euro a eurozónu treba povedať, že po oboznámení sa s výsledkami predčasných britských parlamentných volieb sa britská mena a akcie voči euru posilnili. Pre euro a eurozónu je dôležitejšia vopred dohodnutá úroveň hospodárskej spolupráce predovšetkým po skončení prechodného obdobia tak, aby práva občanov na oboch stranách boli zachované na doterajšej úrovni a napokon sa Británia s Úniou aj finančne vyrovnala.

Róbert HÖLCZ ‒ Kresba: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.