Bude referendum o zmene vlády

thumbnail

Roman MICHELKO ‒ Karikatúra: Andrej MIŠANEK

Čo prinesie rok 2021 na politické kolbište ťažko predpokladať. Už dnes na samom začiatku politického roka 2021 je jasné, že začínajúci rok nebude nudný. Rozriešia či rozseknú sa v ňom viaceré rébusy. Tak alebo onak sa bude musieť vyriešiť dlhodobý spor vnútri koalície  medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom. Ako sa to nakoniec vyvrbí, je dnes ťažké odhadnúť. Je však jasné, že osobné vzťahy oboch aktérov sú krajne napäté  a scenárov je viacero. Od odchodu SaS z koalície - čo síce priamo vládu nepoloží, ale jej väčšinu radikálne stenčí a, samozrejme, bude to znamenať definitívnu stratu ústavnej väčšiny, až po výmenu na poste premiéra.  Do atmosféry súčasného politického roka, minimálne v jeho prvej polovici, zásadne zasiahne kauza tragického úmrtia bývalého policajného prezidenta generála  M. Lučanského. Niet pochýb  o tom, že v politických debatách bude tento tragický čin aj s jeho okolnosťami ešte dlho rezonovať, okrem iného aj preto, že koalícia neprejavila ani náznak pokory a miera jej pochopenia vážnosti situácie je nedostatočná. Niektorí ministri v tejto súvislosti vystupovali zbytočne arogantne, najmä minister  obrany, ktorý svojimi postojmi len replikuje a zväčšuje dosah chybných a nepopulárnych opatrení vlády.

PETÍCIA A REFERENDUM

Ďalšou udalosťou, s ktorou môžeme takmer naisto počítať, je spustenie petície za vypísanie predčasných volieb. Dnes je už  jasné, že v tomto prípade nepôjde o stranícku aktivitu  konkrétnej opozičnej strany, ale snahou bude prezentovať túto aktivitu ako výsostne nadstranícku aktivitu, keď v petičnom výbore budú okrem predstaviteľov opozičných strán aj predstavitelia širokého spektra občianskych združení, odborov, zástupcov dôchodcov a podobne. Pri takto formovanej iniciatíve je takmer isté, že vyzbieranie tristopäťdesiattisíc podpisov nebude problém.  Druhá vec je úspešnosť referenda ako takého. Dostať k referendovým urnám celú polovicu všetkých oprávnených voličov bude naozaj problém. No séria fatálnych zlyhaní súčasnej koalície môže spôsobiť, že aj „motyka vystrelí“. Nakoniec, na skutočnosť, že situácia je vážna a že na Slovensku je naozaj zrelá na to, aby takéto referendum mohlo byť úspešné, poukazujú aj výrazne režimoví novinári, ako napríklad  Árpád Soltész.

POKLONKUJÚCA JUSTÍCIA

Každopádne, už samotný zber podpisov sa bude niesť v znamení permanentnej kritiky zlyhávania súčasnej garnitúry po všetkých stránkach. Okrem nevídane nezvládnutej pandemickej situácie je to aj v demokratických spoločnostiach neprípustný aktivizmus a extrémna selektivita v činnosti orgánov činných v trestnom konaní.  Prvky podriadenia nezávislej súdnej moci aktuálnej exekutíve  sa stávajú  tristnou a veľmi nebezpečnou realitou dnešných dní.  Ak budú sprevádzané viacerými prešľapmi typu tragickej smrti generála Lučanského, politické náklady takéhoto konania pre koalíciu budú nedozerné. Tak či onak, bez ohľadu na výsledky referenda, súčasná koalícia bude pod obrovským tlakom.

Predreferendová kampaň bude mať všetky parametre volebnej kampane.  Koalícia bude pod permanentným tlakom, všetky jej prešľapy sa budú nasvecovať a opozícia jej bude nastavovať zrkadlo. Je predpoklad, že pod týmto tlakom bude Igor Matovič vŕšiť chybu za chybou, čo môže koalíciu ďalej oslabovať, až môže dôjsť k jej rozpadu zvnútra. Predbiehame, ale je celkom jednoznačné, že aj s takýmto scenárom, ktorý je, mimochodom, viac než pravdepodobný,  treba pracovať.

OHEŇ NA STRECHE

Nemožno pochybovať  o tom, že minimálne v prvom polroku tohto roka bude top politickou témou aj zvládanie či skôr nezvládanie pandémie ochorenia COVID-19. Podľa dnešného scenára by sa malo obdobie tvrdších či mäkších lockdownov skončiť masívnym nástupom vakcinácie. Ideálne predikcie sú jedna vec  a  realita vec druhá. Predstava, že sa sedemdesiat a viac percent populácie dá dobrovoľne zaočkovať, je na míle vzdialená od skutočnosti. Naopak, dá sa predpokladať, že antivakcinéri budú zažívať žatvu a ich schopnosť spochybniť vládu v tejto činnosti môže byť značná. Nie je nič horšie, ako túto vec podceniť!

Osobitnou rozbuškou môže byť formálna deklarácia dobrovoľnosti vakcinácie, ale reálna dobrovoľnosť  môže byť asi taká, akú sme zažívali v prvom kole celoplošného testovania, teda „dobrovoľne povinne“. Zohľadňujúc spôsob myslenia koaličných lídrov  sa dá predpokladať, že vytvoria dve kategórie občanov – očkovaných a neočkovaných, pričom tí druhí sa dostanú do pozície občanov druhej kategórie s množstvom obmedzení, ktoré v konečnom dôsledku znemožnia plnohodnotný život tejto skupiny.  To logicky bude rezultovať do zásadného odporu „občanov druhej kategórie“. Ak sa táto krajne delikátna situácia umocní typickou aroganciou moci, oheň bude na streche. Otázne je, či tento oheň  koaličníci zvládnu uhasiť.

SÚVAHA SĽUBOV

Už z tohto krátkeho výpočtu očakávaných politických udalostí je jasné, že rok 2021 rozhodne nebude nudný. Ak sa aj podarí v druhom polroku stabilizovať pandemickú situáciu, vláda sa bude musieť vyrovnať s ekonomickými následkami pandémie. Táto skutočnosť bude o to  horšia,  keďže je tvorená minimálne dvoma populistickými stranami, ktoré svojim voličom svätosväte sľubovali, že  budú garantovať sociálne štandardy, na aké si občania zvykli za vlád  Fica či  Pellegriniho. Už dnes vieme, že išlo o nereálne predvolebné sľuby. SME RODINA v sekunde po voľbách zrušila svoj najzásadnejší predvolebný sľub postaviť  dvadsaťpäťtisíc nájomných bytov ročne. Na ich návrh koalícia zlikvidovala teplé obedy zadarmo, deštruovala  dôchodkový strop, znížila  úroveň najnižšej mzdy a nakoniec podstatne znížila vplyv odborov pri tripartitnom rokovaní. V týchto dňoch prebieha vnútrokoaličný boj o zrušenie vlakov zadarmo. Už tento krátky výpočet zlyhaní svedčí o tom, že politické náklady vládnutia budú osobitne dopadať predovšetkým na strany  SME RODINA a OĽaNO.

Rok 2021 bude veľmi ťažký pre koalíciu, občanov, ekonomiku. Na strane druhej možno aj vďaka tomu už občania zahliadnu svetlo nádeje na konci tunela, ktoré bude signalizovať, že vláda súčasnej nekompetentnej a arogantnej vlády sa pomaly, ale iste chýli ku koncu.

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.