Burič Otto Brixi stojí na strane zraniteľných

thumbnail

Jeden z najmladších poslancov parlamentu vyvíja najviac iniciatív

Burič Otto Brixi stojí na strane zraniteľných

Zhováral sa Ivan BROŽÍK – Foto: (ib)

Poslanec za Smer-SD Otto BRIXI sa netají tým, že je úplne zbytočné pokúšať sa u neho ako u poslanca získať nejaké neštandardné výhody. Tak isto odmieta byť prostredníkom lobbingu. Ak by ponuky lobistov prijal, mohol by si vraj „na Kostarike pofajčievať cigary a mávať s kľúčmi od nejakého drahého športiaka“. Týmto obrazom chce naznačiť, že v politickej službe nevidí prostriedok, ako sa dostať k osobnému bohatstvu.

Ako politiky tvrdíte, že by ste sa museli spreneveriť Bohu a svojim zásadám, pre ktoré išiel do politiky, ak by svoj osobný prospech predradil pred povinnosti a korektnosť poslanca parlamentu. Ako sám hovorí, v politike je od svojich osemnástich rokov.

„K politike som privoňal už na strednej škole ako člen študentského parlamentu. Už vtedy ma oslovovali myšlienky sociálnych demokratov, preto som sa začal aktivizovať v Smere,“ povedal už dávnejšie. Preto neprekvapuje, že spolu s poslancom Antonom Martvoňom (obaja za SMER-SD) predkladajú na rokovanie národnej rady Slovenskej republiky také návrhy zákonov, ktoré majú za cieľ chrániť – najmä ekonomicky – tú časť obyvateľstva, ktorá len ťažko bez pomoci iných vie odhadnúť riziká narábania s vlastnými peniazmi. Slovenské národné noviny mu položili nasledujúce otázky.

● V televíznych prenosoch z rokovaní parlamentu dosť často pôsobíte ako živel, „veľká voda“, ktorá so sebou berie všetko, na čo narazí. Vaše prejavy pred plénom sú často emotívne, burcujúce. Zvyčajne prítomných v sále „zobudia“.

Aj keď sú mnohé moje názory, ako aj prístup k parlamentnej práci povedzme aj pre môj vek odlišné od mnohokrát zaužívaných metód či pohľadov parlamentných kolegov, usilujem sa túto mladícku odlišnosť premeniť na výhodu, pomocou ktorej sa snažím kolegov motivovať a presviedčať  a sám sa pritom od nich ich odbornosti a znalostiam učiť a prihliadať na ich nemalé politické, ako aj životné skúsenosti.

● Ste vekom jeden z najmladších poslancov v NR SR, no vaše zákonodarné iniciatívy sa orientujú najmä na ochranu tej vekovej skupiny obyvateľstva, ktorá má neraz sťažené možnosti rozpoznávania reality a predvídania nekalých praktík.

Súčasný stav ochrany starších občanov spotrebiteľov je aj po našich zásahoch proti nepoctivým predajcom tovarov či služieb – takzvaným ,,šmejdom“, ako aj proti úžerníckym spoločnostiam poskytujúcim úvery za neúnosné úroky nepomerne lepší ako bol. Prinesie pozitívne svetlo sociálnej, právnej, no i spoločenskej ochrany do života státisícov občanov Slovenska, ktorých sa spotrebiteľské úkony dotýkajú v každodennom živote. Určite však aj vzhľadom na vyvíjajúcu sa legislatívu a protispotrebiteľské aktivity na našom trhu nepovažujem celý segment spotrebiteľskej ochrany za dokonalý. Preto robíme všetko pre to, aby sme ho konkrétnymi novými zákonmi či novelami na každej parlamentnej schôdzi v prospech občanov zlepšili.

Brixi poslanec NR SR_300x350● Problém môže nastať, keď akokoľvek dobrá a prospešná iniciatíva narazí na a priori stranícky odpor z prostredia opozície. Hoci – aj jej poslanci majú nepochybne ochranu spotrebiteľa medzi svojimi prioritami. Nemrzí vás to?

Parlament je miesto, kde sa stretávajú rôzne názory, pohľady, ale aj iniciatívy, a preto mi neprislúcha hodnotiť aktivitu jednotlivých kolegov, ktorá zákonite nemusí byť iba legislatívna, ale aj regionálna a miestna – takú objektívne na rozdiel od občana v ,,teréne“ posúdiť neviem.

● Ďalšou oblasťou vášho záujmu je právo a spravodlivosť ako taká – to už smerujeme do radov justície.

Na májovej schôdzi by sme sa kolegom Martvoňom chceli pokúsiť novelizovať justičné zákony, ktoré prispejú k lepšej a efektívnejšej vymožiteľnosti práva občanov na súdoch. Do prvého čítania máme pripravenú aj novelu zákona o bytoch, ktorá by mala systémovo ochrániť vlastníkov bytov pri obnovách a rekonštrukciách bytových domov tak, aby sa nestali obeťami netransparentných a predražených projektov a zámerov, ktoré nebudú vedieť z objektívnych sociálnych, ako aj zo spoločenských dôvodov splácať.

● A ešte raz k vášmu mierne svojskému rebelskému prejavu. Sú v radoch opozície takí vaši parlamentní kolegovia, s ktorými si viete predstaviť konštruktívny pracovný dialóg?

Samozrejme, tak ako dokážem mať dobré vzťahy s parlamentnými kolegami vo všetkých straníckych zoskupeniach, tak sa usilujem byť otvorený aj akejkoľvek zmysluplnej odbornej a nepopulistickej spolupráci, ktorej výsledok bude využitý na zlepšenie života obyvateľov Slovenska.



1 Komentár

  • Moji bratia a sestry z ázijskej krajiny, som slečna Koh Lian Fong zo Singapuru; Bol som v núdzi úveru pred niekoľkými mesiacmi. potreboval som pôžičku otvoriť svoju reštauráciu a bar, keď jeden z mojich dlhoročným obchodným partnerom predstaviť ma na tomto dobrých a dôveryhodných Mr.Zhang úveru veriteľa, ktorý mi pomohol s úverom, a úroková sadzba je veľmi nízka, vďaka bohu dnes. Som teraz úspešné podnikanie žena, a ja som sa stal užitočným. V živote druhých, teraz držať reštaurácia a bar. A asi 22 pracovníkov, vďaka bohu za môjho života som opustil aj dnes šťastná matka s tromi deťmi, vďaka tebe Mr.HZANG Teraz môžem postarať o mojej krásnej rodiny, teraz môžem zaplatiť svoj účet. Teraz som chlieb víťaz mojej rodiny. Ak ste hľadať dôveryhodný a spoľahlivý vodcu úveru. Môžete ho môžete e-mailom pomocou, (ZHANGLOANCOMPANY@GMAIL.COM Pls povedz mu slečna Koh Lian Fong, tvorí Singapur zoznámiť vás s ním. VĎAKA

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.